Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a marcat 32 de ani de existență instituțională, prin organizarea Forumului internațional „Securitatea frontierelor în contextul noilor realități regionale”. Prezenți la eveniment, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că provocările de securitate la frontieră sunt tot mai mari, în contextul războiului din Ucraina, dar și a proceselor de aderare a Republicii Moldova la UE, iar președinta Maia Sandu a remarcat că Republica Moldova trebuie să devină un veritabil furnizor de securitate.
„Avem de protejat 1200 de km de hotar cu zona activă de război, pentru noi Republica Moldova și pentru UE. La fel de important este procesul nostru de aderarea la UE și asta înseamnă că noi, Republica Moldova, trebuie să ne asumăm mai multe responsabilutăți în ceea ce privește protejarea hotarului Uniunii Europene”, a spus Dorin Recean, prim-ministru al Republicii Moldova.
„Poliția de frontieră este una dintre instituțiile noastre care știe, cum să fie prietenoasă cu cetățenii, dar și să vegheze la securitatea granițelor noastre și astfel să constitue un veritabil furnizoir de securitate în întreagă regiune. Partenerii noștrii din statele membrii UE și de la Bruxel, știu că se pot baza pe controalele pe care le efectuați în punctele de trecere, dar și pe activitatea de prevenire imigrației ilegale și a trecerilor frauduloase ale frontierei”, a declarat președintele țării, Maia Sandu.
Din cauza războiului de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina, a crescut nivelul criminalității transfrontaliere în regiunea noastră.
„Securitatea statului începe de la securitatea frontierilor proprii. Securitatea frontierilor este responsabilitatea primară a statului și un element nedispensabil a suverinității naționale și trei, fără un control riguros a frontierilor proprii, lupta împotriva criminalității transfrontaliere este imposibilă, respectiv prosperitatea societății poate fi compromisă”, a menționat Ruslan Gălușcă, șeful Poliției de Frontieră.
Elena Rotari activează în cadrul Poliției de Frontieră de 12 ani. Ea apreciază pozitiv modul în care a fost reformată instituția în care lucrează.
„Pe parcursul anilor noi am evaluat foarte mult. Vreau să vă spun, că toate evaluările, sau toate schimbările care au fost pe parcursul anilor, au fost în beneficiul nostru, au fost atât în beneficiul instituții, cât și a noastră, a persoanelor, care activând. Pregătirea noastră a crescut, suntem dotați cu echipamentul necesar, de aceea ne facem munca mai ușoară”, a spus Elena Rotari, șefa serviciului management resurse umane din cadrul Poliției de Frontieră a Aeroportului Internațional Chișinău.
Anul trecut, au fost înregistrate peste 19 milioane de traversări ale frontierei Republicii Moldova, ceea ce în medie înseamnă 52 de mii de persoane pe zi.
„Este un job, care constant necesetă de la tine ceva nou, să înveți să autodezvolți plus ai benificiu cooperării cu mulți parteneri internaționali, ai posibilitatea să vezi experiența altor, este un job foarte interesant, deși în aceeași măsură foarte complicat, când vorbim despre colegii care muncesc în prima linie”.
În cadrul Poliției de Frontieră activează aproape 3000 de angajați.
Lasă un comentariu