NOUTĂȚI

Mircea Baciu a devenit primul alpinist din țara noastră care a reușit să cucerească cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele

Compus de Redacția STAR

Mircea Baciu este primul alpinist din țara noastră care a reușit să cucerească cele mai înalte vârfuri de pe șapte continente ale lumii. Însă, povestea lui nu este una obișnuită. În cazul lui Mircea Baciu, cucerirea acestor vârfuri a început din pură întâmplare și a venit ca o provocare de la un prieten apropiat. După prima experiență, Mircea a simțit o chemare inexplicabilă către munți. În scurt timp, hobby-ul s-a transformat într-o pasiune arzătoare.

Primul munte impunător pe care l-a escaladat a fost muntele Damavand din Iran, cunoscut ca al doilea cel mai înalt vârf din Asia. Acea expediție l-a marcat și a însemnat un test de rezistență și voință, dar și o revelație personală, spune Mircea Baciu.

„Organismul funcționează în condiții extreme. La înălțimea de 5.000 de metri și mai sus, e foarte puțin oxigen, organismul se comportă diferit, devii slab fizic și psihic”.

Escaldarea munților poate dura până la 45 de zile, depinde de înălțimea care urmează a fi cucerită, spune alpinistul.

„La început e haios, apoi e interesant, iar pe urmă devine complicat. Ești singur, reflectezi mult, ești înconjurat de natură, trebuie să te descurci. N-am putut să citesc sau să completez un jurnal, lipsa oxigenului te afectează psihologic”.

Cea mai mare provocare a fost Everestul, cel mai înalt vârf din lume, situat în Himalaya, cu o înălțime de 8.848 metri. Cucerirea Everestului este visul suprem al oricărui alpinist, dar și cea mai periculoasă cățărare. După luni de pregătire intensă și cu sprijinul unei echipe de experți, Mircea a reușit să ajungă în vârf, însă triumful nu a durat mult.

„Am avut senzația că, da, eu am făcut asta și am mers mai departe. Când am cucerit Everestul, ni s-a spus că trebuie să facem rapid poze și să plecăm. Drumul de întoarcere este la fel de complicat și lung ca drumul de urcare”.

Boala de munte este o afecțiune des întâlnită în rândul alpiniștilor care se expun rapid la altitudini mari, în special cele de peste 2.500 de metri. Alpiniștii se confruntă cu dureri de cap insuportabile, grețuri, oboseală și dificultăți de respirație, însă aceste momente nu îi determină să renunțe la scopul suprem.

„Frica persistă, indiferent de ceea ce spune cineva. Începi să gândești diferit. Începi să crezi că vei reuși, încă 2 minute, încă 4 minute, în locul tău începe să gândească boala de munte, nu mai ești conștient”.

În palmaresul alpinistului sunt mai multe victorii: în decembrie 2021, a devenit primul moldovean care a escaladat Masivul Vinson din Antarctica; în mai 2019, a fost al doilea care a escaladat Everestul. Și acest an a fost productiv pentru el: în martie a cucerit vârful Elbrusului, cu o înălțime de 5.642 de km, iar în mai a ajuns pe muntele Kosciuszko din Australia.

„Am avut trei tentative de a cuceri Elbrusul în timpul iernii. Nu reușeam. Odată din cauza Covidului, a doua oară din cauza condițiilor climatice extreme – erau -50 de grade Celsius și vântul sufla cu o viteză de 130 km/oră, dar, totuși, am reușit să-l escaladez, iar ultimul vârf a fost în Australia și am finalizat programul cu cele 7 vârfuri”.

Mircea Baciu spune că nu numără vârfurile cucerite, dar când vorbește de aceste expediții și oamenii pe care-i cunoaște acolo, are ochii plini de lumină și recunoștință.

„Se merită să privești lumea cu alți ochi. Acolo te simți liber, pur și frumos. Acolo nu există agitație, minciună, falsitate, majoritatea oamenilor sunt corecți, frumoși și au suflet blând”.

Alpinistul spune că nu se va opri, îl așteaptă încă multe vârfuri. Odată ce muntele i-a intrat în suflet, acesta nu va mai putea fi scos de acolo, iar următoarea escaladare este planificată pentru toamnă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu