LIFESTYLE

Banii sunt un permanent subiect de ceartă? Strategii pentru o mai bună colaborare în cuplu

Compus de Carolina Digori

Vă înțelegeți bine în general, dar până la bani. Banii sunt o temă care efectiv vă dinamitează cuplul și vă apasă butoanele rănilor emoționale. Vă spuneți fiecare că celuilalt nu îi pasă, nu vă puteți baza pe partener, nu sunteți o persoană importantă pentru partener. Și critica își face loc cu mesaje tăioase.

Partenerul e un iresponsabil, e un copil sau încă e la liceu, nu e în stare să se descurce singur sau să își asume ceva, orice pe pământul asta.

Desigur, după ce trece activarea emoțională nu vă vine să vă despărțiți sau să divorțați și observați că realitatea vă arată și lucruri bune sau frumoase despre cel cu care ați ales să formați un cuplu. Ignorarea problemei de gestionare a banilor nu este eficientă și ca atare în loc să o băgați sub preș faceți un efort și găsiți soluții.

Nu vă mințiți

Aveți un salariu clar și e evident cât încasați lunar? Sau există un salariu de bază și procent adițional? Oferiți anumite servicii care depind de frecvența clienților și suma de la finalul lunii variază? Să vă păcăliți partenerul nu e nicicum un start bun și nu vă ajută să aveți o imagine de ansamblu asupra finanțelor voastre. De asemenea să mințiți în legătură cu diverse achiziții e un balon de săpun care se va sparge. El va observa geanta cea nouă și tu device-ul acela inteligent care până atunci nu exista în casa voastră sau la mâna lui.

Cine e părintele și cine e copilul?

Oare unul dintre voi are control complet asupra finanțelor? Este foarte cumpătat și îl pedepsește pe celălalt când cheltuie fără sens? Este o asumare a responsabilității doar pe o singură latură sau doar la un singur partener. Și prin ceartă sau pedeapsă, monopol asupra banilor ce intră în casă, e menținută dinamica aceasta părinte-copil.

Împărțiți banii corect

Până la urmă fiecare depune efort la serviciu și vrea să își ofere uneori anumite bucurii cu ajutorul banilor câștigați. Stabiliți echitabil o sumă cu care fiecare să facă ce vrea, fără să existe apoi discuții, înțepături sau certuri monstruoase. Sigur, vorbim despre lucruri care nu încalcă principiile, valorile, moralitatea.

Buget și iar buget

Banii de cheltuială de mai sus se pot stabili foarte ușor când aveți o radiografie a ceea ce încasați și ce cheltuieli obligatorii aveți lunar. Stabiliți și un buget de vacanță, unul de distracție, unul de economii sau situații neprevăzute în care să depuneți lunar sumele agreate. Veți descoperi că vă descurcați mai bine decât vă imaginați, doar că înainte nu erați organizați sau e necesar să fiți mai conștienți și atenți cu banii deoarece nu există o lejeritate absolută.

Analizați consecințele

Ce câștigați și ce pierdeți atât la nivel individual cât și de cuplu prin iresponsabilitate financiară? Sentimentul de libertate totală, relaxarea de a nu depune efort? Apoi se pierde conexiunea dintre voi? Vă îndatorați sau vă limitați foarte mult și devine din ce în ce mai greu financiar? Notați pe o hârtie beneficiile și costurile comportamentelor disfuncționale în relație cu banii.

Discuții administrative

La cafea, un ceai discutați acele achiziții majore care vă impactează. Nu înseamnă că cereți voie ca tu să îți iei un ruj mai scump sau el o mașină de tuns, ci, de exemplu, agreați împreună să schimbați vechiul televizor cu unul nou care costă cât o vacanță în străinătate. Discuțiile administrative acoperă și cheltuielile casei, cine și ce facturi plătește, plus cheltuielile care nu erau pe lista obișnuită de buget. Poate că e necesar să faceți niște investigații medicale scumpe care vă deraiază de pe linia financiară curentă, scrie ELLE.ro.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu