NOUTĂȚI

Vinurile moldovenești, tot mai solicitate pe piața Uniunii Europene

Compus de Carolina Digori

În anul 2023, exporturile de vin au crescut cu 18% în volum și cu 24% în valoare comparativ cu anul 2022, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit specialiștilor, Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile din Republica Moldova, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%.

De asemenea, o majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, fiind înregistrată o majorare de 84% în valoare, scrie info1.md.

„Prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1.70 dolari/sticla. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 dolari/sticlă”, se precizează într-un comunicat emis de MAIA.

Totodată, reprezentanții instituției aduc la cunoștință că pe parcursul anului trecut s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție – de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare.

Proiectul a fost recunoscut și apreciat la nivel internațional.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu