NOUTĂȚI

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Legea amnistiei, care permiteau eliberarea condamnaților pe viață

Compus de Redacția STAR

Mai multe prevederi din Legea amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți condamnați pe viață, au fost declarate neconstituționale. Hotărârea a fost pronunțată joi de Curtea Constituțională, în urma unei sesizări depuse de fostul procuror general Ion Munteanu. Decizia este definitivă și nu poate fi atacată.

Autorul sesizării susținea că modificări legislative care relaxau condițiile de comutare a pedepsei pentru persoanele condamnate la detenție pe viață contravin principiilor constituționale. În sesizarea depusă, Procuratura Generală invoca și vicii de procedură în procesul legislativ.

,,Curtea Constituțională hotărăște: se admite sesizarea depusă de către procurorul general al Republicii Moldova. Se declară neconstituționale textul constatat de un expert psiholog judiciar atestat , se exclude din articolul 1, punctul 4 din legea numărul 74 din 31 martie 2022. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în monitorul oficial al Republicii Moldova”, a spus președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Astfel, decizia Curții anulează prevederile adoptate pe parcursul anului 2022 la Legea amnistiei. Inițial, documentul permitea comutarea pedepsei privind detenția pe viață doar în condiții stricte, inclusiv lipsa riscului de recidivă, constatată de un psiholog judiciar. Modificările ulterioare au eliminat această cerință.

,,Detenția pe viață este aplicată celor mai grave forme de criminalitate, infracțiuni aduc traume colective și pun în pericol valori fundamentale ale societății. Stabilirea acestei condiții lipsei riscului de recidivă reflectă o abordare de toleranță zero față de posibilitatea că o astfel de persoană să revină în sfera infracțională”, a spus Sergiu Brigai, procuror adjunct al procurorului general interimar.

Scandalul în jurul legii amnistiei a izbucnit după ce mai mulți condamnați la detenție pe viață au fost eliberați. Una dintre autoarele modificărilor legislative care au permis aplicarea legii este Olesea Stamate. În urma scandalului, Stamate a fost exclusă din partidul Acțiune și Solidaritate. Acesteia i s-a cerut să renunțe la mandat, însă a decis să continue ca deputat neafiliat. Ulterior, șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca, a demisionat, împreună cu mai mulți angajați ai penitenciarului din Rezina, după ce Ministerul Justiției a inițiat o anchetă internă.

Despre autor

Redacția STAR