NOUTĂȚI

Poliția Națională informează despre o campanie de dezinformare pe platforma TikTok

Compus de Redacția STAR

Poliția Națională informează despre o campanie de dezinformare pe platforma TikTok. Zilnic sunt detectate și documentate sute de conturi care răspândesc mii de video-uri cu conținut fals, avertizează polițiștii. În majoritatea cazurilor conținutul video este realizat cu ajutorul inteligenței artificiale și sunt vizați demnitari de stat, persoane publice sau cetățeni. În același timp, Centrul Pentru Jurnalism Independent a publicat un studiu care arată că, în ajunul alegerilor, astfel de cazuri sunt mult mai frecvente.

Autorii studiului au monitorizat 51 de canale care aparțin mai multor politicieni, bloggeri, surse media sau sunt pagini anonime. Vorbim de profiluri care publică zilnic chiar și câteva zeci de video-uri cu conținut nociv și au ajuns la o audiență extinsă, cu peste 42 de milioane de vizualizări în doar două săptămâni.

,,Stimați utilizatori ai platformei TikTok, din cauza crizei de donatori din ultimele luni…”.

Printre falsurile promovate excesiv pe canalele de TikTok sunt cele privind integrarea europeană. Summitul UE – Republica Moldova, din 4 iulie, a generat un val de conținut manipulativ pe TikTok.

Unul dintre exemple este un filmuleț generat de Inteligența Artificială, deci un fals grosolan.

Un alt clip arată coloane diplomatice în Chișinău, însoțite de textul: „Au venit stăpânii”.

Centrul pentru Jurnalism independent precizează că acest mesaj întărește narațiunea conform căreia Moldova nu este condusă democratic, ci dirijată din exterior de puteri occidentale. Aceeași narativă este folosită pe larg și de politicieni pro-ruși sau afiliați fugarului Ilan Șor.

Platforma TikTok a fost creată de o companie chineză. Pe această platformă sunt publicate clipuri scurte. Experți internaționali au remarcat că TikTok-ul folosește un algoritm sofisticat, unul care identifică preferințele utilizatorului și le exploatează la maxim. Politicienii se folosesc tot mai des de acces instrument.

Cel mai elocvent exemplu vine din România. În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, cele mai multe voturi au fost câștigate de Călin Georgescu, un om necunoscut în politica românească, dar devenit viral pe TikTok. Ulterior, rezultatele acestui scrutin au fost anulate, pentru că Serviciul Român de Informații a descoperit dovezi clare despre interferența Rusiei în întregul exercițiu electoral.

Despre autor

Redacția STAR