Proiecte votate în grabă și modificarea ordinii de zi pe ultima sută de metri, sunt încălcări înregistrate de Promo-Lex la ultima ședință plenară a Parlamentului care și-a încheiat activitatea pe 11 iulie. Potrivit unui raportor, doar într-o singură zi, pe 10 iulie, au fost votate 79 de proiecte, dintre care 67 au fost legi. Jumătate dintre inițiativele legislative au fost adoptate fără a fi dezbătute. Experții atrag atenția că aceste abateri afectează grav transparența decizională.
Inițial, pe ordinea de zi a ultimei ședințe plenare din sesiunea de primăvară a Parlamentului de legislatura a XI-a au fost incluse 67 de proiecte. Deși Regulamentul prevede că proiectul ordinii de zi trebuie întocmit cu o săptămână mai devreme, Biroul permanent s-a întrunit abia în data de 9 iulie, cu o zi înaintea ședinței.
,,Este o ordine de zi foarte comprehensivă, puțin spus comprehensivă, dar am văzut noi și mai comprehensive. De aceea cred eu că noi o să reușim”, a spus Igor Grosu.
La începutul ședinței plenare, ordinea de zi a fost completată cu încă opt proiecte, dintre care șapte au fost înregistrate dimineața.
,,Supun votului includerea în ordinea de zi a proiectului 311 din 10.07.2025, privind numirea unui membru al Curții de Conturi”.
,,Propunem introducerea pe ordinea de zi a ședinței plenare pentru data de 10.07.2025, proiectul de hotărâre privind numirea în funcție a unui membru al Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei proiectul 309 din 10.07.2025”, a spus Veronica Roșca, președinta Comisiei Jurdice, Numiri și Imunități.
,,Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vine cu o ultimă inițiativă în această legislatură și anume cu proiectul de hotărâre privind instituirea comisiei de anchetă cu privire la revizuirea actelor normative antidemocratice aprobate de Parlamentul Republicii Moldova în perioada legislaturii a XI-a”, a spus Vlad Bătrâncea, deputatul BCS.
,,Stimați colegii, inițiativa a întrunit 25 de voturi. Vă mulțumesc”.
După aprobarea ordinii de zi, opoziția parlamentară a anunțat că nu susține numirile incluse pe agendă și a părăsit ședința Parlamentului.
,,Vă anunțăm că fracțiunea Blocului Comuniștilor și a Socialiștilor părăsește ședința Parlamentului”, a mai spus Bătrâncea.
În raportul prezentat de Promo-LEX mai este specificat au fost dezbătute 79 de proiecte, majoritatea fiind votate foarte rapid. Pentru 54 dintre ele, dezbaterile nu au durat mai mult de două minute, iar cel mai lung proiect a fost discutat doar 22 de minute. În total, în sesiunea de primăvară a Parlamentului, deputații s-au întrunit în 23 de ședințe plenare.
Procesul legislativ din această sesiune a fost caracterizat de o serie de probleme sistemice care au afectat grav transparența, previzibilitatea și calitatea actelor normative adoptate. Monitorizarea Promo-LEX relevă mai multe constatări esențiale. În câteva ședințe au avut loc incidente de comportament inadecvat din partea deputaților.
Cel mai recent caz a avut loc cu implicarea deputatei din opoziție Diana Caraman, care la numit pe deputatul PAS, Vasile Grădinaru, cu un cuvânt jignitor. Pentru asta Caraman a fost sancționată de către președintele Parlamentului Igor Grosu.
,,-Ce a spus? -Duraciok. -Dumneavoastră îi permiteți lucrul acesta? -Așa a spus? -Pentru asemenea exprimări în adresa colegului sunteți lipsită de dreptul de a lua cuvântul și de a pune întrebări pentru trei ședințe”.
Mandatul actualului Parlament a expirat în data de 11 iulie. Un nou Legislativ urmează să fie ales pe 28 septembrie.