Uniunea Europeană a sancționat încă șapte politicieni moldoveni pentru implicare în acțiuni de destabilizare a Moldovei. Printre ei, candidata la alegerile prezidențiale de anul trecut Victoria Furtună, precum și deputații fugari Alexandru Nesterovschi și Irina Lozovan. Măsurile restrictive impuse vizează interzicerea călătoriilor pe teritoriul UE precum și înghețarea activelor pe care cei vizați le au în cele 27 de țări membre ale Blocului Comunitar.
Cu sancțiuni s-au ales și trei organizații care au legături cu Kremlinul și implicit cu oligarhul fugar, condamnat penal, Ilan Șor. Întreaga listă de sancțiuni a fost publicată de jurnaliștii Radio Europa Liberă.
Sancțiunile au fost adoptate după reuniunea Consiliului Afaceri Externe a Uniunii Europene din care fac parte 27 de miniștri de externe ai țărilor membre. Ele sunt parte a celui de-al 18 pachet de sancțiuni impuse Rusiei de la începerea războiul în Ucraina. În listă figurează și politicienii moldoveni. Potrivit Europei Libere, este vorba mai exact despre: Alexandru Beșchieru, liderul formațiunii Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, considerat succesor al Partidului ȘOR și scos în afara legii;
Victoria Furtună, liderul partidului „Moldova Mare”, apropiată de cercul lui Ilan Șor; Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, deputați condamnați pentru finanțare ilegală a unui partid și dați în urmărire internațională; Natalia Parasca acuzată de implicare în activitatea organizației „Evrazia”, deja sancționată la nivelul UE. În listă mai sunt Vadim Grozavu și Alexei Lungu, considerați parteneri politici activi ai lui Ilan Șor.”
„Azi dimineață, la Bruxelles, am decis interzicerea accesului pe teritoriul european și înghețarea activelor. Pentru 7 cetățeni moldoveni responsabili de operațiuni de destabilizare în favoarea Rusiei. Este un pas important, iar din acest moment îmi doresc să mergem și mai departe, să putem adopta un pachet masiv de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a-l constrânge pe Vladimir Putin să pună capăt războiului său de agresiune colonial, ilegal și criminal”, a spus ministrul de Externe al Franței, Jean-Noel Barrot.
Printre organizațiile incluse în pachetul de sancțiuni se numără Blocul politic „Victorie”, creat de Ilan Șor la Moscova, precum și un așa-numit centru cultural care, în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut, ar fi fi distribuit tichete gratuite pentru transportarea alegătorilor în Rusia. Măsurile sunt menite să sporească reziliența Moldovei în fața pericolului ingerințelor străine la alegerile parlamentare care vor urma în septembrie, a precizat șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
„Prin urmare, vom discuta despre influența străină malefică și interferența în alegeri și despre ce putem face mai mult pentru a consolida rezistența Moldovei. Așadar, este, de asemenea, de datoria miniștrilor de externe să afle care este situația, care sunt principalele amenințări, care sunt problemele.”
Marți la Bruxelles se află și Ministrul Afacerilor Externe al Moldovei Mihai Popșoi. Acesta a discutat cu șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas și Comisarul pentru Extindere Marta Koss, despre progresele Republicii Moldova în procesul de aderare, precum și despre riscurile de securitate, cauzate de ingerințele străine.
Tot la Bruxelles, a avut loc prima întâlnire cu noua ministră a Afacerilor Externe a României. Oana Țoiu a declarat că următoarele luni înainte de alegerile parlamentare din țara noastră vor fi decisive, de aceea Moldova are nevoie de sprijin, chiar dacă a făcut deja progrese remarcabile în consolidarea capacității sale instituționale.