O sută de profesori de limba și literatura română din instituții de învățământ cu predare în altă limbă decât cea de stat, inclusiv cele din stânga Nistrului, vor pleca în România unde, timp de două săptămâni, vor participa la cursuri de gramatică și comunicare, pentru a-și consolida competențele necesare predării limbii române. Scopul este ca elevii să poată vorbi fluent atât limba maternă, cât și limba română, având astfel acces egal la toate beneficiile sociale și educaționale. Sloganul cursurilor este „Învață, simte româna”. Ele sunt organizate de Ambasada României la Chișinău, în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în perioada 14–31 iulie, profesorii vor urma un program de teorie și practică, axat pe predarea limbii române, precum și pe literatura și cultura română, prin vizite la muzee și biblioteci din Iași.
,,Prin acest angajament prin care îl reiterăm astăzi ministerul educației dorește ca oportunitățile profesionale pentr aceste cadre didactice să fie de aceeași intensitate care o oferim pentru profesorii de limba română în scolile cu predare în limba română”, a spus secretarul de Stat a ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru.
Programul se află la a doua ediție. Profesorii care au beneficiat deja de proiect sunt mulțumiți de această experiență.
,,Nivelul de cunoaștere a limbii române influențează în mod direct activității noastre capacitatea de comunicare, implicarea în diverse proiecte. Apreciem atenția care o oferiți dezvoltătii profesionale”, a spus directorul Gimnaziului din Taraclia, Olesea Covalji.
,,Provin din familie de ucraineni unde limba română nu s-a vorbit și mereu aveam frica de a vorbi că mă temeam să nu spun greșit sau cineva să se rândă de mine. Și când am fost apelată de colegii mei pentru a participa în acest proiect fără îndoială am spus, da. Fiindcă este binevenit pnetru mine, vreau să vă mulțumesc pentru acest fapt”, a spus Ludmila Varta, profesoară de limba română din Larga.
Autoritățile de la București menționează că vor susține Republica Moldova în toate proiectele care sprijină parcursul său european.
,,Oportuniatea oferită de către universitățile din România și de câtre ministrul educației și cercetării de la București este o davadă a faptului că România nu sprijină doar programele de educație și cercetare dar sprijină la modul cel mai concret proiectul de intergrare europeană a Republicii Moldova. și parcursul european” prim secretar al Ambasadeo României la Chișinău, Ovidiu Viorel Naftănăilă.
Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în sistemul educațional al Republicii Moldova activează aproape 900 de profesori de Limba română care predau în 255 de școli destinate minorităților etnice.