Fumatul la o distanță mai mică de zece metri de instituțiile publice, precum cele sociale, culturale și sportive, este interzis. Aceasta este una dintre prevederile unui proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care a fost votat de Parlament. Proiectul mai prevede faptul că fumatul este interzis în preajma ușii sau ferestrelor deschise ale spațiilor publice închise și ale locurilor de muncă, precum și pe terenurile de joacă, pe terenurile de sport, în parcurile de distracții, în grădinile zoologice, în parcurile acvatice, pe terenurile aferente piscinelor, pe plaje, în stațiile de transport public, precum și în pasajele pietonale subterane.
De asemenea, acesta stipulează cerințe noi privind etichetarea și avertismentele pentru produsele conexe, printre care țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Astfel, ambalajele trebuie să conțină avertismente care să acopere 30% din suprafața lor. Totodată, sunt introduse noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau emisiunile TV.
De asemenea, este interzisă vânzarea produselor din tutun în unitățile de comerț ambulant, mobile și imobile. În același timp, sancțiunile pentru admiterea fumatului în locuri interzise sunt înăsprite. Astfel, persoanele juridice care permit fumatul în locuri interzise vor fi sancționate cu amenzi de până la 15.000 de lei și li se va interzice activitatea pentru un termen de până la un an, iar persoanele fizice care fumează în astfel de locuri vor fi amendate cu până la 2.250 de lei sau vor presta până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Sancțiuni mai dure vor fi aplicate și persoanelor care comercializează produse din tutun în locuri interzise sau minorilor, amenzile vor ajunge până la 20.000 de lei. Proiectul va intra în vigoare după 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.