NOUTĂȚI

La o săptămână de la aprobarea lui Munteanu ca judecător al Curții Supreme de Justiție, rămâne neclar când va pleca procurorul general

Compus de Redacția STAR

La o săptămână de la aprobarea lui Ion Munteanu în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, decizie aprobată în data de 15 mai de către Consiliul Superior al Magistraturii, rămâne neclar când va rămâne Republica Moldova fără procuror general. Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că Munteanu are tot dreptul să părăsească actuala funcție și să devină judecător, iar decizia sa nu are legătură cu politica. În același timp, opoziția consideră că procurorul general vrea să demisioneze din cauza presiunilor politice.Președintele Parlamentului, Igor Grosu, afirmă că funcția de procuror general presupune o anumită presiune publică, dar nu și politică.

,,Eu când merg la cetățeni lângă mine nici odată la întâlnirele mele n-am văzut nici un procuror sau judecător. Niciodată. Dar eu răspund la întrebări de ce justiția nu funcționează, de ce dosarul cela stă pe loc. Și eu am tot dreptul legitim să fac presiune publică și să spun: Dragi judecători, procurori, polițiști, vă rog frumos iată ăsta-s doleanțele a cetățenilor, a mele la treabă”, a spus Igor Grosu.

De cealaltă parte, deputații din opoziție susțin că Munteanu vrea să plece din funcție din cauza presiunilor exercitate de partidul de guvernământ.

,,Pentru că Dumnealui înțelege că decât să fie o unealtă docilă și să execute comenzile guvernării mai să-și duce și să face cariera de judecător. Atât. – Credeți că sunt influențe politice? – Sunt sigur la 100% că sânt influențe la toate instituțiile statului. Altfel nu poate fi, pentru că de fiecare dată vedem pe diferite surse cât de multe scurgeri sunt ce ține de influența celor de guvernare vizavi de toți actorii din Republica Moldova”, a spus deputatul BCS, Adrian Albu.

Vicepreședintele Comisiei juridice a Parlamentului, Vasile Grădinaru, declară că justiția a obținut independență deplină, iar situația lui Munteanu este o dovadă în acest sens.

,,Spuneam și prin legislația și prin politica care ne aducem noi, vedeți noi încercăm să asigurăm o independența sporită atât procuraturii, cât și justiției. Și de aceea nu poate fi vorba despre aceste presiuni, pentru că dacă teoretic ar fi corect ceea ce spuneți Dvs, atunci n-ar fi ajuns niciodată în calitate de judecător la CSJ”.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, îl contrazice însă pe Grădinaru.

,,Fiind om experientat cel mai probabil el își caută o barcă de salvare, că înțelege în ce direcție merg lucrurile, inclusiv și reforma justiției, inclusiv și politizare procuraturii. A Și cred că domnul procuror înțelege bine că aceste lucruri vor ieși la suprafață și situația va degrada și mai departe ori nu vrea să îndeplenească ordine politice”.

În data de 15 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat candidatura procurorului general Ion Munteanu pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Dacă Munteanu decide să accepte această funcție, va trebui să renunțe la actualul său post. Menționăm că, în octombrie 2021, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție, iar în 2023 a fost oficial demis.

În tot acest interval, până în iulie 2024, Republica Moldova a avut doar procurori generali interimari. Ion Munteanu a fost ales procuror general în urma a două concursuri organizate de Consiliul Superior al Procurorilor – rezultatele primului concurs au fost anulate, deoarece membrul CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj considerabil diferit față de ceilalți. În al doilea concurs, Munteanu a obținut cel mai mare punctaj și a fost propus pentru funcția de procuror general. Pe 1 iulie anul trecut, Maia Sandu l-a numit oficial în funcția pe care o deține în prezent.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu