Circa patru mii de cadre științifico-didactice și cercetători universitari din țară vor beneficia de sporuri salariale mai mari din 1 septembrie 2025. Potrivit unei hotărârii aprobate de către cabinetul de miniștri, sporul lunar pentru titlul de doctor habilitat sau profesor universitar va crește de la 1100 lei până la 4500 lei. În același timp, pentru titlul de doctor în științe sau conferențiar universitar, sporul va fi majorat de la 600 lei la 4 mii de lei. În timp, ce profesorii universitari salută ideea, Academia de Științe a Moldovei afirmă că decizia luată de către autoritățile responsabile nu-i vizează pe toții cercetătorii și solicită revizuirea acesteia.
Contactat telefonic de ONE TV, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, susține că mai bine de jumătate dintre profesorii universitari vor beneficia de majorarea bonusurilor salariale.
,,Cel puțin jumătate din personalul științifico-didactic, în mare parte lectori universitari conferențiari, profesorii reprezintă mai mult de 50 la sută din personalul științifico-didactic. Avem și cercetători, dar trebuie să estimăm câți sunt doctori habilitați. Demult trebuia de făcut, noi cu toate guvernările am discutat anterior că e nevoie de a crește, inclusiv alocația de titlu de doctor, doctor-habilitat. Mă bucură că acum s-a făcut acest pas”.
Academia de Științe a Moldovei este nemulțumită că decizia autorităților se referă doar la cercetătorii și cadrele științifico-didactice din universități.
,,La moment avem în jur de 2400 de cercetătorii care activează în Republica Moldova în instituțiile de cercetare în instituții publice. Aceste modificări sau aceste sporuri se vor răsfrânge doar pentru cadrele didactice profesorii și cercetătorii care activează în universități. Respectiv, există o parte din cercetătorii care vor fi afectați sau nu vor fi afectați de către aceste sporuri salariale, acei care fac cercetare în alte instituții, în afară de universități”, a spus șefulSecției Management Academic, Academia de Științe ale Moldovei, Tudor Braniște.
Hotărârea va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2025. În total, de majorări vor beneficia 2470 de cadre științifico-didactice și 1487 de cercetători.
Lasă un comentariu