STARNEWS

Austria triumfă la concursul Eurovision, în timp ce concurentul din Israel ocupă locul al doilea

Compus de Carolina Digori

BASEL, Elveția – Cântărețul austriac de formație clasică JJ a câștigat sâmbătă cea de-a 69-a ediție a concursului Eurovision din Elveția cu „Wasted Love”, un cântec care combină vocea de operă, pe mai multe octave, cu o tentă techno. Cântăreața israeliană Yuval Raphael s-a clasat pe locul al doilea la o sărbătoare exuberantă a muzicii și a unității, care a fost umbrită de războiul din Gaza și zguduită de discordia privind participarea Israelului.

JJ, al cărui nume complet este Johannes Pietsch, a fost al treilea câștigător Eurovision al Austriei și primul de la travestita cu barbă Conchita Wurst în 2014. Contratenorul în vârstă de 24 de ani, care cântă la Opera de Stat din Viena, a numit-o pe Wurst un mentor.

„Acest lucru este dincolo de cele mai nebunești vise ale mele. Este o nebunie”, a declarat cântăreața după ce i-a fost înmânat trofeul Eurovision din sticlă în formă de microfon.

JJ a câștigat după o finală aprigă, în care Raphael a obținut un vot masiv din partea numeroșilor săi fani pentru imnul său „New Day Will Rise”. Dar ea s-a confruntat și cu proteste din partea manifestanților pro-palestinieni care au cerut ca Israelul să fie exclus din concurs din cauza conducerii războiului împotriva Hamas în Gaza.

La conferința de presă de după victorie, JJ a declarat că mesajul cântecului său despre dragostea neîmpărtășită este că „dragostea este cea mai puternică forță de pe planeta Pământ, iar dragostea a perseverat.

„Să răspândim dragostea, băieți”, a spus JJ, care a adăugat că a fost onorat să fie primul campion Eurovision cu moștenire filipineză, precum și un câștigător cu mândrie homosexuală.

El a spus că mesajul său a fost „acceptare și egalitate pentru toată lumea”.

Liderii politici din Austria, care va găzdui concursul anul viitor, l-au felicitat pe JJ pentru victoria sa.

„Ce mare succes – cele mai calde felicitări pentru câștigarea #ESC2025! JJ scrie astăzi istoria muzicii austriece!” a postat cancelarul Christian Stocker pe X.

Concursul din acest an a fost marcat pentru al doilea an de dispute privind participarea Israelului. Raphael – o supraviețuitoare a atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra unui festival de muzică din sudul Israelului care a declanșat războiul din Gaza – a fost întâmpinată de un amestec de urale și huiduieli în timp ce cânta.

Radiodifuzorul elvețian SRG SSR a declarat că un bărbat și o femeie au fost opriți în timp ce încercau să escaladeze o barieră spre scenă la sfârșitul cântecului ei. Acesta a declarat că un membru al echipei a fost lovit de vopseaua aruncată de cei doi. Echipa lui Raphael a declarat că aceasta a rămas „zguduită și supărată”.

Zeci de foști concurenți Eurovision, inclusiv câștigătorul de anul trecut, Nemo din Elveția, au cerut ca Israelul să fie exclus, iar câteva dintre televiziunile care finanțează Eurovision au solicitat o revizuire a participării țării.

Atacurile transfrontaliere din 7 octombrie ale militanților Hamas au ucis 1 200 de persoane, iar aproximativ 250 au fost luate ostatice în Gaza. Mai mult de 52 800 de persoane din Gaza au fost ucise în ofensiva de represalii a Israelului, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu.

Proteste pro-palestiniene și pro-israeliene au avut loc la Basel, deși la o scară mult mai mică decât la evenimentul de anul trecut din Suedia, unde mii de persoane au mărșăluit pe străzi, iar tensiunile s-au revărsat în culise, ducând la expulzarea concurentului olandez Joost Klein.

Sute de persoane au mărșăluit prin Basel chiar înainte de concurs, fluturând steaguri palestiniene și scandând „Boicot Israel”.

Mai devreme, un grup de susținători ai Israelului s-a adunat în piața catedralei din Basel pentru a-l încuraja pe Raphael și pentru a arăta că „evreii au ce căuta în spațiile publice din Elveția”, a declarat Rebecca Laes-Kushner, rezidentă în Zurich.

Ea a spus că „ar fi o declarație puternică împotriva antisemitismului”, dacă Raphael ar câștiga.

„Asta ar trebui să fie despre muzică, nu despre ură”, a spus ea.

European Broadcasting Union, sau EBU, care organizează Eurovision, a înăsprit codul de conduită al concursului în acest an, solicitând participanților să respecte valorile Eurovision de „universalitate, diversitate, egalitate și incluziune” și neutralitatea sa politică.

Directorul Eurovision, Martin Green, a declarat reporterilor că obiectivul organizatorilor a fost de a „restabili un sentiment de unitate, calm și solidaritate în acest an, într-o lume dificilă”. El a spus că toate cele 37 de delegații naționale „s-au comportat impecabil”.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu