NOUTĂȚI

Frica de necunoscut a existat și în Lituania în perioada premergătoare aderării la UE, însă realitatea a contrazis temerile

Compus de Carolina Digori

Frica de necunoscut a existat și în Lituania în perioada premergătoare aderării la Uniunea Europeană. Rusia a cultivat narațiuni false și a promovat politicieni loiali pentru a deturna țara de pe calea europeană și a o menține în sfera sa de influență. Totuși, realitatea a contrazis aceste temeri. Din 2004 încoace, economia Lituaniei a crescut, pământurile nu au fost cumpărate de străini, iar agricultorii au fost printre principalii beneficiari ai integrării. Astăzi, brațele Uniunii Europene se deschid din nou, de această dată și pentru Moldova. Despre toate acestea a vorbit ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Tadas Valionis, invitat la emisiunea „1 la 1” de la ONE TV.

„Putem lua drept exemplu fricile din Moldova, precum că vor fi cumpărate pământurile, toți vor pleca, nu va avea cine să lucreze, o să pierdem cultura, bucătăria etc. Toate aceste frici au fost și în Lituania. Cred că aceste frici sunt legate de faptul că oamenii se tem de ceva nou. Dar niciuna din ele nu s-a adeverit. Economia a crescut, străinii nu ne-au cumpărat pământurile.”

Pentru a abate Lituania de la drumul ei spre Uniunea Europeană, Rusia a apelat și la alte pârghii: de la interpuși pe care i-a vrut infiltrați în Parlament, până la sprijinul unui președinte fidel intereselor Kremlinului, a punctat ambasadorul.

„Dacă ne întoarcem în anul 2004, Lituania a fost prima țară din Europa care a inițiat procedura de impeachment împotriva președintelui, din cauza lucrurilor pe care le-ați enumerat. -Deoarece erau suspiciuni că colabora cu Rusia? -Da, a trecut toate procedurile, prin Curtea Constituțională, prin Parlament… Nu o singură carte a fost scrisă despre modul în care PR-ul Rusiei (propaganda n.r) a încercat să-și promoveze partidele în Lituania, puterile sale și să influențeze țara noastră.”

În cele din urmă, cheia care a deschis Lituaniei poarta către Uniunea Europeană a fost consensul politic între partide, își aduce aminte diplomatul.

„Sigur că sunt necesare, reforme, reforme și iar reforme. Totuși, pe noi ne-a ajutat faptul că toate partidele parlamentare au fost de acord că noi trebuie să ajungem în UE. Nu a fost nicio confruntare. Când la putere erau partidele de stânga, procesul de integrare continua.”

Ambasadorul susține că procesul de aderare la UE nu a fost lipsit de greșeli, însă integrarea a fost un pas necesar, iar printre cei mai mari beneficiari ai integrării au fost agricultorii din țara sa.

„E mai bine să intri în UE cu greșeli decât să nu intri deloc. Agricultorii noștri au fost cei care au beneficiat cel mai mult de pe urma integrării în UE. Agricultorii moldoveni trebuie să discute mai mult cu cei din Lituania, ca să înțeleagă ce diferență mare este înainte și după integrare și cât de mult am primit de la UE.”

Uniunea Europeană își are deschise larg brațele și pentru Republica Moldova. Un semnal puternic în acest sens îl reprezintă vizita fără precedent a comisarului european pentru Extindere. Marta Kos, care a venit pentru trei zile în Republica Moldova, țară care bate la porțile Uniunii.

„Cred că vizita vorbește despre seriozitatea noastră pentru integrarea (Moldovei n.r) în Uniunea Europeană, privind extinderea Uniunii Europene. Astfel de vizite sunt un fel de semnal, că: noi suntem gata să vă susținem, că suntem pregătiți să ne extindem și suntem gata să lucrăm cu Moldova.”

Talk-show-ul „1 la 1” prezentat de Natalia Cheptene poate fi urmărit în fiecare zi de marți, de la 21:30, la ONE TV.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu