Flori și cuvinte de recunoștință pentru cei căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. De Ziua Victoriei asupra fascismului și nazismului, conducerea țării împreună cu comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, au au mers la Complexul Memorial Eternitate din Chișinău pentru a depune flori. Demnitarii de la Chișinău au ținut să precizeze că această zi ne amintește despre cât de vulnerabilă este pacea, iar Uniunea Europeană promite că ne va ajuta să o păstrăm.
,,Rănile războiului au fost aceleași pentru toată Moldova, iar respectul față de sacrificiile și eroismul înaintașilor noștri ne unește pe toți. Veteranilor noștri, puținii care mai sunt printre noi le exprimăm recunoștință pentru sacrificiul lor. După 1945, Europa a ales o altă cale. A ales reconcilierea. A ales să transforme rănile în poduri între popoare. De opt decenii statele care fac parte din Uniunea Europeană trăiesc cea mai lungă perioadă de pace din istoria lor”, a spus Maia Sandu.
,,A aduce un omagiu celor care 80 de ani în urmă au adus o jertfă enormă pentru ca noi astăzi să trăim în pace, să trăim în prosperitate. Este un motiv în plus de a ne gândi cât de fragilă poate fi pacea”, a spus igor Grosu.
Iar premierul Dorin Recean a ținut să menționeze cât de importantă este pacea în țara noastră, fiind cu un război la hotar.
,,Onorăm pe cei care au căzut ca să avem victoria păcii în 1945. Astăzi avem un război aici chiar lângă noi. Și noi cu toții trebuie să ne asigurăm că aducem pacea înapoi în Europa”, a spus Dorin Recean.
Să depună flori la monumentul celor care au luptat pentru a apăra continentul European a venit și Comisarul European pentru Extindere, Marta Kos, care se află în vizită oficială la Chișinău.
,,Nu este o coincidență că Ziua Europei este în aceeași zi, deoarece Uniunea Europeană este un proiect de pace. Europa a apărut deoarece oamenii au spus că nu trebuie să mai fie niciodată război”, a spus comisarul European pentru Extindere, Marta Kos.
Opoziția extraparlamentară a depus separat flori în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
,,Mie îmi pare foarte rău că în continuare această zi și tot ce se întâmplă legat de această zi continue să fie politizat. Aici nu este loc de politică. Este foarte important ca în aceste zile să fim cât se poate de uniți”,a spus primarul Capitalei, Ion Ceban.
Blocul Împreună a transmis într-o postare pe Facebook că nimeni nu trebuie să uite că de 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, o zi în care întreaga lume își pleacă capul în fața celor care au luptat, pentru ca Moldova să poată construi astăzi un viitor mai bun în comunitatea europeană.
Ana Cernăuțan vine în fiecare an în această zi la Complexul Memorial Eternitate din Chișinău din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca. Ea își comemorează tatăl care a luptat în cel de-al doilea Război Mondial.
,,Tatăl meu s-a dus pe front neavând 18 ani împliniți. I-au luat din anul 20, 23 și el era din 26. Și când au văzut că nu au brațe de muncă la front îi luau. El s-a dus în martie, dar împlinea 18 ani în octombrie. Și când a împlinit 18 ani el a fost împușcat în ochi”.
Femeia spune că 9 Mai este ziua care a adus pacea pe continentul european.
,,Mai frumos cuvânt ca pacea nici nu există pe pământ. Dacă îi pace e și liniște și frumos”.
VO: Iar Vasile Arabaji cu greu și-a stăpânit lacrimile când și-a amintit prin ce greutăți a trecut mama lui în acea perioadă.
,,Nemții au intrat în sat și i-au închis pe toți în subsol. Mai târziu a ieșit femei, una avea copil nou-născut și i-au adunat la marginea satului și l-au împușcat pe președintele consiliului sătesc în văzul tuturor. Dragi oameni, fiți vigilenți și să nu permiteți fascismului și nazismului să revină”.
La 8 Mai 1945, ora 23:01 este momentul capitulării Germaniei naziste. În acea noapte istorică, mareșalul Wilhelm Keitel semnează actul de capitulare al Germaniei naziste la Berlin. În jurul mesei erau reprezentanți ai puterilor victorioase rușii, americanii, britanicii și francezii. Pacea a venit, însă, odată cu capitularea Japoniei, după bombardamentele nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în data de 6 și 9 august 1945, armistițiul fiind semnat la 2 septembrie 1945.
Potrivit istoricilor, în cel de-al Doilea Război Mondial au murit 60 de milioane de oameni, dintre care 20 de milioane au fost militari şi 40 de milioane civili. În Republica Moldova au rămas în viață 25 de veterani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, iar 56 de mii de moldoveni și-au pierdut viața pe front.
Lasă un comentariu