Planul de creștere economică a Republicii Moldova, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul unui sprijin de 1,9 miliarde de euro, a fost semnat, la Chișinău, de premierul Dorin Recean și comisarul european pentru extindere, Marta Kos. Guvernul și-a asumat să implementeze, până la sfârșitul anului 2027, o serie de reforme ce țin de statul de drept, combaterea corupției, dezvoltarea economică și creșterea nivelului de viață. Chișinăul și-a reafirmat și angajamentul de a duce Moldova în Uniunea Europeană în patru ani. Primii bani din sprijinul oferit de UE vor ajunge în Moldova luna viitoare.
,,Să batem palma. Noi suntem alături”.
Marta Kos a declarat că este încrezătoare în capacitatea Moldovei de a se pregăti temeinic pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ea a apreciat viteza cu care autoritățile au aprobat agenda de reforme.
,,Când am fost aici, la finele lunii februarie, țineți minte că v-am promis că voi reveni. La acel moment, nu mă așteptam că vă veți descurca atât de bine și că vom reuși să semnăm acest Plan de creștere și de reforme, care cu adevărat, este o expresie a încrederii Uniunii Europene în Republica Moldova”.
,,Resursele financiare acordate de Uniunea Europeană trebuie investite eficient, corect și cu transparență maximă. Înțelegem că acești bani nu vin de ochi frumoși, dar cu condiția ca statul nostru să respecte valorile europene și să consolideze buna guvernare, statul de drept, lupta împotriva corupției”, a spus Recean.
Prin semnarea Planului de creștere, Guvernul s-a angajat să implementeze, într-un termen relativ mic, o serie de reforme importante. Documentul include 56 de reforme și 153 de măsuri concrete, structurate pe șapte piloni esențiali. Fondurile europene vor fi investite în construcția de drumuri locale și regionale, dezvoltarea infrastructurii de irigare a terenurilor agricole, construcția a două spitale regionale, la Bălți și Cahul, precum și investiții în economie și în securitatea energetică.
,,Vom reuși să fim gata să devenim stat membru al Uniunii Europene nu în zece ani, nu în 20, ci în patru ani”, a mai menționat Dorin Recean.
,,Știți că eu sunt foarte competitivă, dacă dumneavoastră ziceți patru ani, eu zic trei ani și zece luni. Haideți să punem pariu, să vedem cine câștigă”, a spus Marta Kos.
Din cei 1,9 miliarde de euro, 400 de milioane vor fi oferiți sub formă de grant, iar restul, sub formă de împrumuturi la dobânzi avantajoase. Totodată, există o perioadă de grație, adică Moldova va începe să întoarcă împrumuturile abia peste zece ani. Pentru a accesa toate aceste fonduri, Guvernul trebuie să aprobe însă toate reformele asumate, iar banii vor veni în tranșe, în funcție de succesele atinse.
Lasă un comentariu