NOUTĂȚI

Consiliul Suprem de Securitate ar putea deveni organ executiv și nu unul consultativ cum este în prezent

Compus de Redacția STAR

Deciziile Consiliului Suprem de Securitate ar putea deveni obligatorii, iar neexecutarea acestora – sancționată penal. Un proiect de lege în acest sens a fost supus dezbaterilor publice. Astfel, CSS, organ consultativ condus de președinta Maia Sandu, ar putea căpăta statut executiv.

Potrivit documentului, refuzul instituțiilor responsabile de a executa hotărârile CSS ar putea fi pedepsit cu amendă de până la 47.500 de lei sau cu închisoare de până la un an. În situații excepționale, precum starea de război sau amenințările grave la adresa securității naționale, pedeapsa ar putea ajunge până la cinci ani de detenție. În cadrul dezbaterilor publice, unii participanți au spus că prevederile sunt prea dure.

,,Avem o sumedenie de decizii la Curtea Constituțională de recomandări prin care se spune că sancțiunile trebuie să fie graduale, în dependență de felul încălcării. Nu-i corect să aplici norma penală în toate cazurile. E mică încălcare, e mare încălcarea, e repetitivă. Există mai multe stări care trebuie de reglementat, respectiva normelor exercitive și trebuie să avem o sancțiune mai mică, pornită de la contravențional și să ajungă la penal. Dar la noi se primește că doar penalul este final”, a spus președintle Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu.

Inițiativa a fost salutată de Președinție. Potrivit lui Igor Zaharov, consilierul Maiei Sandu, (IN CARTON) Constituția prevede că președintele este garantul suveranității, independenței, al unității și integrității teritoriale. Pentru a putea exercita aceste atribuții, șeful statului trebuie să dispună de instrumente și mecanisme adecvate. (OUT CARTON)

Iar premierul Dorin Recean a spus că actualele riscuri necesită o abordare mai amplă a securității statului.

,,Noi observăm că domeniul de securitate devine unul transversal că domeniu de securitate devine unul transversal. Este vorba și despre securitatea cibernetică, despre securitatea economică, alimentară, securitatea energetică, nu mai vorbim de securitatea legată de potențiale acțiuni militare a unui potențial inamic. aceasta inițiativă este binevenită”.

În prezent, Consiliul Suprem de Securitate este un organ consultativ care analizează activitatea autorităților în domeniul securității și apărării.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu