Au trecut 35 de ani de la primul pod de flori, un eveniment simbolic prin care zeci de mii de oameni de pe ambele maluri ale Prutului au avut posibilitatea să treacă granița fără acte. O parte din momentele emoționante de atunci pot fi revăzute în cadrul unei expoziții de fotografii inaugurate la Parlament. La evenimentul de la Chișinău au participat invitați din țară și din România, printre care și unii dintre autorii fotografiilor.
În cadrul expoziției sunt expuse 28 de fotografii care au surprins mii de oameni cu flori în mâini la punctele de trecere a frontierei Sculeni și Oancea-Cahul. Acestea au fost făcute de fotografi de pe ambele maluri ale Prutului, printre care și Mihai Potârniche. Acesta a fost prezent și la lansarea expoziției, retrăind momentele emoționante de atunci și povestind cât de mult s-a gândit înainte de a alege locul în care să facă pozele.
„Și atunci mi-am dat seama că neapărat trebuie să fac prima fotografie: fie sârmă ghimpată, fie copiii ăștia și neapărat să scrie undeva că asta este Uniunea Sovietică. M-am mobilizat foarte mult, fiindcă trebuia să dovedesc câte mai multe. A fost o zi de neuitat și nu degeaba se spune că a fost o zi istorică”.
Expoziția din incinta Parlamentului, a fost organizată împreună cu agențiile „Moldpres” și „Agerpres”. Aceasta va putea fi vizitată până pe 16 mai.
„Dacă predecesorii noștri au construit poduri de flori, au făcut acest pas important pentru neamul românesc, nouă generația de astăzi ne revine să construim poduri de piatră, asta vom face”, a spus Igor Grosu.
„Deși sunt de arhivă, aceste fotografii ne arată evoluția pentru că după 35 de ani, iată că, dacă atunci Prutul a fost trecut de oameni și de flori, astăzi Prutul este traversat de informații, de energie, de mărfuri și de mai ales de cultura care este atât de importantă”, a spus Cristina-Dan Durleci-Mateescu, directorul adjunct al Agenției române de Presă ,,AGERPRES”.
În data de 6 mai 1990, locuitorilor din România li s-a permis, între orele 13:00 şi 19:00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără ca să prezinte pașaport și viză. De-a lungul frontierei, de 700 de km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere, iar în mod simbolic au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. La eveniment au participat aproximativ un milion 200 de mii de oameni.
Lasă un comentariu