Moldova a semnat primul contract pe termen lung pentru achiziția de gaze naturale din România. Este vorba de resurse extrase din Marea Neagră, în cadrul proiectului Neptun Deep. Potrivit estimărilor, gazele naturale extrase din Marea Neagră vor ajunge în rețeaua de transport în 2027. Atunci, Moldova va cumpăra resurse la un preț care, potrivit ministrului Energiei, va fi mai mic decât cel de pe bursele internaționale. Prețul rămâne însă secret, așa cum prevede contractul, cu o durată de trei ani.
,,Există premise că va influența prețul mediu de achiziție. – Pozitiv sau negativ? Pozitiv. Diversificarea înseamnă securitate energetică. E un preț care ține cont de prețul de referință pe piață, la un discount”, a spus ministrul Energiei, Dorin Junghietu.
Primul contract pe termen lung pentru achiziția de gaze naturale din depozitul Neptun Deep a fost semnat prin intermediul companiei de stat Energocom. În momentul în care producția de gaze naturale va începe, noi vom beneficia de un volum care va acoperi aproximativ un sfert din consum.
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a notat că ,,Neptun Deep își confirmă statutul de scut pentru securitatea energetică a Europei și regiunii, o șansă reală de a proteja România și Moldova de presiunile și șantajul Kremlinului. Vremurile în care robinetele se închideau și se deschideau strategic, pentru a controla și șantaja state întregi, trebuie să rămână istorie”, mai scrie ministrul român al Energiei.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012, când prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România a confirmat prezența gazelor naturale. În 2025, în luna martie, au început primele lucrări de foraj. OMV Petrom și ROMGAZ investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.
Chișinăul a renunțat complet la achiziția de gaze de la Gazprom pentru malul drept, necesarul fiind acoperit cu gaze procurate de pe piața europeană. România a sprijinit Moldova și la începutul acestui an, când Chișinău a început să cumpere energie electrică exclusiv de pe bursele europene, pentru că Rusia a sistat livrările de gaze naturale pentru regiunea transnistreană și, implicit, pentru centrala de la Cuciurgan, care producea curent electric. Chișinău a avut posibilitatea de a cumpăra energie din România inclusiv la un preț plafon, mai mic decât cel de pe bursă.
Lasă un comentariu