Sunt mici, dar periculoase și nu aleg grupa sangvină. Sezonul căpușelor a început mai devreme anul acesta, din cauza vremii calde, care a favorizat apariția lor în parcuri, pe copaci și în spațiile verzi din capitală. Mușcăturile de căpușe pot duce la complicații serioase, avertizează medicii.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Moldova, cea mai răspândită boală transmisă de căpușe este boala Lyme. Numărul persoanelor diagnosticate cu această maladie este în creștere în ultimii cinci ani. Dacă în 2020 au fost raportate 56 de cazuri, în 2021 cifra s-a triplat, ajungând la 168. În 2024, s-au înregistrat cu 64 de cazuri mai mult decât în 2023, când au fost confirmate 185 de îmbolnăviri.
Medicii infecționiști afirmă că aceste insecte sunt purtătoare de diverși agenți patogeni, iar riscul depinde de zona geografică și de tipul de căpușă. La nivel global, doar 20 la sută dintre căpușe sunt transmițători ai infecției. Intervalul dintre mușcătura unei căpușe infectate și apariția primelor simptome ale boli e de la 3 până la 30 de zile. Dacă insecta este extrasă timp de 24 de ore aceasta nu prezintă pericol, menționează Maria Garpaniuc.
„Dacă căpușa s-a aflat mai mult de 24 de ore atunci noi indicăm profilactic 5 zile de antibiotic în caz că este extrasă în următoarele ore când am fost în aer liber la picnic, atunci este doar supraveghere. Timp de trei săptămâni să supraveghem zona dată unde este înțepătura, dacă nu apare o pată roșie care se extinde nu este riscul de dezvoltare a acestei boli Lyme. În caz că depistăm o pată roșie care crește în dimensiuni, ne adresăm imediat la specialist”, a spus medicul infecționist, AMT Centru, Maria Garpaniuc.
Specialiștii infecționiști atrag atenția că este foarte important ca insecta să fie extrasă corect. Nu se recomandă smulgerea cu degetele, aplicarea alcoolului sau a uleiului, deoarece aceste metode pot agrava situația.
„Se ia cu o pensetă în zona mai aproape de piele, încercăm să o apucăm și o extragem în sus ca să nu lezăm sau să o rupem, cât mai efectiv să o extragem. În caz că nu avem experiență sau avem frică e bine să ne adresăm la un centru specializat sau medic sau serviciu de urgență”.
Oamenii spun că știu care sunt riscurile și sunt foarte precauți, atunci când merg la iarbă verde.
„-Ne străduim să verificăm, ca să nu omitem. – Când intrați în casă vă verificați? – Da, da, măcar în partea cea de jos, picioarele, unde riscul e cel mai mare”.
„Verific bebelușul ca să nu fie pișcat, pentru că sunt foarte periculoase, infectează cu diferite boli, infecții care sunt, din păcate, destul de grave”.
„Am observat-o atunci, că nu s-a înroșit, nu s-a inflamat, nu era nimic grav, liniștit am scos-o, am putut să o scot. Mă protejez, picioarele sunt acoperite”.
Sezonul căpușelor este primăvara și toamna, când temperaturile sunt moderate și umiditatea, mai ridicată.
Începând cu luna mai, numărul căpușelor în spațiile verzi și fâșiile forestiere crește semnificativ. Medicii ne recomandă că, înainte de a ieși la iarbă verde, să luăm câteva măsuri simple de protecție. Mai exact, este indicat să purtăm haine deschise la culoare, pantaloni lungi și bluze cu mâneci lungi, să evităm zonele cu vegetație deasă, iar la întoarcerea acasă să ne examinăm cu atenție corpul.
Potrivit specialiștilor, căpușele preferă zona axilelor, zona inghinală, spatele genunchilor sau scalpul.
Lasă un comentariu