Două sute treizeci de mii de familii din Republica Moldova și diaspora vor primi ajutor financiar cu ocazia sărbătorilor pascale, începând cu 2 mai. Pachetul, în valoare totală de 470 de milioane de lei, este finanțat de stat, cu sprijinul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, din 2 mai, 200 de mii de copii cu vârste de până la 5 ani vor primi un ajutor unic în valoare de 1500 de lei. Părinții micuților sunt foarte mulțumiți pentru sprijinul oferit, chiar dacă este vorba de un ajutor unic.
„E ceva bun, măcar că suma e simbolică, dar e ok. Fix pampers pe o lună, pentru câteva scutece ne va ajunge”.
„O să ne ajute, copilul a făcut deja un an și indemnizația s-a micșorat, nu ne mai ajunge până la sfârșit de lună”.
„Copiii totdeauna au nevoie de haine, jucării, cărți și de fiecare dată trebuie bani în pus, avem nevoie”.
Alții sunt de părere că ajutorul ar trebui să fie acordat doar celor care au cu adevărat nevoie, nu și familiilor cu venituri mari.
„Ar fi bine pentru familiile nevoiașe mai mult să facă, mai mari indemnizații, mai mult să facă pentru familiile nevoiașe, dar pentru toți nu cred, pentru cei care au nevoie și nu au de unde”.
„Ori să mănânci, ori să îi cumperi ceva de îmbrăcat, ori medicamente, mai bine să nu ațâțe lumea”.
De asemenea, familiile care au în grijă un copil sau un adult cu dizabilități vor beneficia de un suport financiar de 5000 de lei. Eugenia Cazacu are grad de dizabilitate sever de trei ani, în urma unei traume suferite. Femeia spune că acest suport o va ajuta să acopere costul unor ședințe de reabilitare, care sunt costisitoare.
„Este foarte binevenit, fiindcă eu lupt pentru reabilitare, muncesc pentru recuperarea mea iarăși din nou și sunt cheltuieli enorme, fiindcă achitând acele ore de kinetoterapie, medicamente și altele, având pensia mică nu prea faci față”.
Deși apreciază efortul autorităților, unele persoane cu dizabilități sunt sceptice că vor primi ajutor de la stat și asta din cauza criteriilor de selecție a beneficiarilor.
„Nu sunt sigură că voi intra în această categorie, fiindcă de fiecare dată eu nu știu, nu sunt norocoasă, de fiecare dată se găsește câte o mică nuanță cu toate că am o pensie mizeră. Că ai această vârstă, că primești atâta, că ai calculator sau mașină de spălat, se începe”, a spus Tatiana Bezerdic.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, banii vor fi transferați pe carduri sau vor putea fi ridicați de la oficiile poștale. În cazul familiilor din diaspora, plățile vor putea fi încasate până la sfârșitul anului, inclusiv prin procură.
„Nimeni absolut nimeni, nicio familie, niciun grijitor nu trebuie să vină să se adreseze să depună solicitări să colecteze documentele, toate plățile vor fi oferite pro activ din oficiu. Guvernul împreună cu Casa de Asigurări Sociale și-au făcut tema pentru acasă, noi am identificat aceste familii”.
Sprijinul financiar face parte din programul guvernamental Bugetul PLUS, care este finanțat din bugetul de stat și din ajutorul de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană.
Lasă un comentariu