Cel puțin două persoane au fost ucise, iar aproape 100 au fost rănite vineri într-un atac rusesc devastator, la Harkov. Armata rusă a folosit o rachetă balistică dotată cu submuniții, care a avariat zeci de apartamente dintr-un cartier rezidențial. Atacul s-a produs la o zi după ce Kievul a ajuns la o înțelegere cu Washingtonul, la Paris, privind semnarea controversatului acord referitor la mineralele rare ale Ucrainei. În acest context, dar având în vedere și eschivarea Rusiei de la un armistițiu, secretarul de stat american Marco Rubio a lăsat să se înțeleagă că SUA ar putea abandona eforturile de mediere a unui acord de pace între Rusia și Ucraina, dacă nu vor apărea indicii clare că o astfel de înțelegere este realizabilă.
Procurorii ucraineni afirmă că Harkovul a fost lovit în noaptea de joi spre vineri cu trei rachete Iskander. Acestea au fost doborâte de apărarea antiaeriană pentru a minimiza daunele produse în oraș. Oricum, clădiri rezidențiale și o școală au fost avariate de resturi de rachete. 97 de oameni au fost răniți.
„-Nu țin minte nimic. O explozie și … Îmi amintesc doar praf și cioburi. -Aici mă simt bine”.
„Evident că mi-am dat seama că a fost o explozie, pentru că unda de șoc a spart sticlele de la balcon, asta chiar dacă apartamentul nostru este pe partea cealaltă a blocului. Peste tot erau doar cioburi, apa curgea, iar peștii din acvariu săreau pe teracotă.”
Un bărbat de 79 de ani a murit în propria locuință, care a fost lovită de resturile de rachetă. Printre victimele atacului sunt și patru fete, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, precum și un băiat de 17 ani.
„Este vorba despre cartierul Osnoviansk din Harkov. Este un mort, este vorba de un bărbat, iar peste 20 de blocuri de locuințe au fost avariate. De asemenea, a fost grav afectată o întreprindere care nu are nicio legătură cu războiul”, a spus primarul orașului Harkov, Igor Terehov.
Orașele ucrainene sunt aproape zilnic țintele atacurilor ruse, în pofida recentelor tentative ale SUA de a-i așeza pe beligeranți la masa negocierilor. O nouă rundă de negocieri s-a desfășurat joi la Paris între SUA, Ucraina și, în premieră, cu participarea a câtorva țări din Europa: Franța, Germania și Marea Britanie. În consecință, Ucraina și Statele Unite au semnat un memorandum care consfințește intenția de a încheia un acord privind exploatarea comună a resurselor minerale ucrainene. Acordul ar deschide calea administrației Trump de a-și restitui în jur de 100 de miliarde de dolari pe care administrația Biden l-a acordat drept ajutor nerambursabil de război Kievului. Potrivit lui Trump, acordul ar putea fi semnat joia viitoare.
După negocierile de la Paris, șeful diplomației americane, Marco Rubio, a sugerat că președintele Trump nu va mai insista asupra obținerii păcii în Ucraina, dacă nu va vedea voință clară din partea Moscovei și a Kievului.
„Trebuie să ne convingem foarte repede, și mă refer la câteva zile, dacă este posibil acest lucru în următoarele săptămâni, dacă acest război poate fi sfârșit sau nu. Dacă da, atunci preferăm să facem tot ce ne stă în puteri să ne asigurăm că se întâmplă într-un mod just și durabil. Dacă nu, dar suntem foarte departe ca acest lucru să se întâmple, atunci cred că vom ajunge în punctul în care președintele Trump va spune „ei bine, am încheiat.”
În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina în primele 24 de ore de mandat. Întors la Casa Albă, el a declarat că pacea va fi obținută până în aprilie sau mai și a amenințat Rusia și Ucraina cu sancțiuni dure, dacă nu vor accepta să oprească focul. După negocierile recente din Arabia Saudită, Ucraina s-a declarat dispusă să accepte un armistițiu, cu condiția ca și Rusia să facă același pas. Kremlinul nu a oferit însă un răspuns clar și continuă să înainteze pe întregul front ucrainean, iar măsurile punitive pe care le-a promis Trump nu au fost încă aplicate.
Lasă un comentariu