NOUTĂȚI

O magistrată de la Judecătoria Chișinău a interzis accesul echipei ONE TV. A invocat un regulament care nu a intrat în vigoare

Compus de Redacția STAR

Consiliul Superior al Magistraturii birocratizează accesul jurnaliștilor la ședințele de judecată, printr-un regulament care obligă presa să ceară permisiune cu 24 de ore înaintea ședinței. Documentul este deja aplicat abuziv față de presă, chiar dacă NU a intrat în vigoare. Miercuri, magistrata Georgeta Grozav, de la Judecătoria Chișinău cu sediul Centru a interzis echipei ONE TV să participe la o ședință de judecată deschisă într-un dosar civil în care era vizat președintele Consiliului Concurenței Alexei Gherțescu. Întrebată de ce aplică anticipat un act care nu este încă valabil, magistrata a spus, citez, „regulamentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial”. La telefon, membra CSM Livia Mitrofan ne-a spus că judecătorii trebuie să aplice doar normele intrate în vigoare, iar echipa ONE TV este în drept să depună o plângere la Inspecția Judiciară.



În dimineața zilei de miercuri, 16 aprilie, judecătorarea Georgeta Grozav a interzis jurnaliștilor ONE TV să intre în sala de ședințe pentru a putea asista la examinarea dosarului civil, în care figurează printre pârâți președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu. Pe holul instanței, magistrata a anunțat echipa ONE TV că nu poate asista la ședința de judecată pentru că nu a depus o cerere la Cancelaria instanței, cu 48 de ore înainte de ședință. Grozav a invocat în acest sens regulamentul aprobat de CSM, dar care încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

După ce jurnalista ONE TV Irina Ciobor a întrebat de ce invocă un act care nu a intrat în vigoare pentru a îngrădi accesul presei, magistrata a schimbat macazul și a motivat prin faptul că presa are voie să înregistreze imagini doar la prima și la ultima ședință, iar ședința de miercuri era a patra la număr.

După acest incident, ONE TV a încercat să afle detalii despre regulamentul cu restricții pentru jurnaliști și a constatat că, în data de 8 aprilie, zece membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au votat pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind accesul în sediile instanțelor judecătorești.

„Acest regulament are trei chestiuni importante de securitate a judecătorilor și a sediilor, ordinea în instanțelor de judecată și buna desfășurare a ședințelor de judecată. Atunci când sunt mulți doritori de a participa la ședințele de judecată care perturbă modul de examinare. Președintele instanței de judecată să poată asigura trecerea a ședinței într-o sală de ședință mai mare cu prezența jurnaliștilor și a altor persoane”, a spus membrul Consiliului Superior al Magistraților, Livia Mitrofan.

În proiectul de regulament publicat pe site-ul CSM în data de 3 aprilie 2025 figurează o procedură inexistentă pentru presa care vrea acces la ședințele de judecată și anume acreditarea presei la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, așa cum se numea autoritatea audiovizuală până în anul 2019.

“Presa acreditată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului are acces în sediile instanțelor judecătorești, în afara ședințelor de judecată, accesul urmând să fie aprobat de președintele/vicepreședinții instanței judecătorești, la cererea scrisă depusă cu cel puțin 24 de ore înaintea vizitei, urmând să fie indicat scopul vizitei cu anexarea actului de acreditare”, se precizează în actul aprobat de CSM.

O altă prevedere care ține de accesul reprezentanților mass-media în ședințele de judecată obligă reprezentanții mass-media să se înregistreze prealabil la specialistul responsabil de relațiile cu publicul din cadrul sediului sau a persoanei desemnate de președintele instanței de judecată. “Cererea se depune, recomandabil, cu 24 de ore înaintea vizitei, urmând să fie indicate cauzele, în care se solicită efectuarea înregistrărilor, cu anexarea actului de acreditare. Lista jurnaliștilor care s-au înregistrat pentru a participa în ședința de judecată se comunică președintelui ședinței de judecată până la începerea ședinței de judecată”, se mai menționează în regulament.

Regulamentul CSM mai prevede că alte persoane care nu sunt participanți la proces și vor să asiste la ședințele judiciare publice trebui să obțină permisiunea președintelui ședinței, printr-o cerere scrisă, cu cel puțin 30 de minute înainte de deschiderea ședinței de judecată. Astfel, prevederea defavorizează jurnaliștii față de alte persoane, având în vedere că regulamentul obligă presa să depună o cerere cu 24 de ore înainte de a merge la instanța de judecată.

Contactată de ONE TV, membra CSM Livia Mitrofan ne-a confirmat faptul că acest regulament nu a fost publicat în Monitorul Oficial și că s-ar afla acum la etapa de redactare, întrucât a suportat anumite modificări în ceea ce privește accesul presei în instanțele de judecată.

„- Ați sesizat dumneavoastră că în regulamentul aprobat în data de 8 aprilie de ce CSM, jurnaliștii sunt discriminați față de alte persoane care nu sunt parte din proces în cazul altor persoane pot obține accesul la ședință cu permisiunea președintelui ședinței printr-o cerere depusă cu 30 de minute înainte de ședință, pe când în cazul jurnaliștilor e menționat 24 de ore? – De asta el nu-i trimis la monitor că noi am făcut o rectificare în sensul asta. În cazurile de urgență să fie posibilitatea ca jurnaliștii să solicite fără a respecta aceste 24 de ore. – Care va fi redacția finală în care a fost aprobată? – Varianta finală care a fost aprobată sunt două posibilități pentru jurnaliști. Regula generală e 24 de ore, dar excepție atunci când nu este posibil respectat aceste 24 de ore, jurnalistul solicită cu 30 de minute înainte de ședința de judecată”.

Deși Livia Mitrofan susține că s-au operat modificări la proiectul regulamentului, în cadrul ședinței CSM din 8 aprilie nu s-a anunțat nimic despre asta.

„Acest regulament a fost consultat cu toate instanțele judecătorești. Au venit propuneri care au fost examinate și s-a clarificat regulamentul care la fel a fost publicat pe pagina web al Consiliului Superior al Magistraturii pentru consultări, careva propuneri suplimentare nu au parvenit”, a spus membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ioana Chironeț.

Deocamdată nu este clar ce prevederi conține exact regulamentul aprobat de CSM, pentru că informația despre anumite modificări lipsește pe site-ul instituției.

Regulamentul a fost aprobat de CSM la doar 5 zile de la publicarea proiectului pe site, fără ca documentul să fie supus dezbaterilor publice, la care să participe reprezentanții presei și ai organizațiilor de media.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu