NOUTĂȚI

Proprietarii rețelelor de magazine, înscrise în programul Ecovoucher se plâng de taxe mari și lipsă de transparență

Compus de Redacția STAR

Programul Ecovoucher, care oferă familiilor vulnerabile posibilitatea de a schimba electrocasnicele vechi pe unele noi, cu o reducere de până la 70%, are multe avantaje, dar vine la pachet și cu unele neclarități. Cel puțin asta afirmă proprietarii lanțurilor de magazine care s-au înscris în program. În cadrul unor discuții cu autoritățile și jurnaliștii, antreprenorii s-au declarat îngrijorați de lipsa de transparență în privința reciclării echipamentelor vechi, dar și de impozitarea suplimentară asociată procesului.

Mircea Baciu, fondatorul unuia dintre lanțurile de magazine incluse în programul Ecovoucher, susține că proiectul a avut succes chiar de la început, dar recomandă ca numărul voucherelor să fie raportat la capacitățile tehnice ale magazinelor.

„Populația noastră, nu toți pot folosi telefonul, poate ar trebui de comunicat prin intermediul liderilor și autorităților locale, ca să li se spună oamenilor că există un astfel de program. Pentru că toată lumea își dorește, dar nu știe cum să-l obțină, se întreabă de unde să cumpere acest voucher? Vom participa în continuare, chiar dacă sunt cheltuieli foarte mari, pentru că acest echipament trebuie scos, adus, asamblat. Da, este costisitor, dar e avantajos din punct de vedere economic pentru toate părțile”.

Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, dă asigurări că pentru următoarele etape ale programului procesele vor fi optimizate.

„Din experiența pe care am avut-o, cu magazinele am înțeles care este limita confortabilă, sau limita admisibilă pentru magazine în ceea ce privește numărul de vouchere emise. Pe măsura ce avansăm noi, noi creștem aceasta limită, ca să nu creăm situații când oamenii merg în magazin și stau în rând, nu pot fi deserviți, dar și magazinele să poată planifica, să facă stockuri”.

O altă problemă semnalată de lanțurile de magazine este „Taxa verde”. Aceasta se aplică pentru fiecare unitate de echipament importată, iar plata în sine este stabilită de asociații speciale, fapt care îi nemulțumește pe proprietarii rețelelor de magazine. Potrivit lor, taxele percepute de cele 14 asociații din țară care trimit echipamentele vechi la reciclare sunt similare cu cele din România. Doar un singur lanț de magazine a achitat anul trecut 18 milioane de lei drept „Taxă Verde”. Cu toate acestea, până acum, activitatea asociațiilor nu a fost verificată.

„La noi plățile sunt de 200 de lei per frigider, avem frigidere de 3 mii de lei, 4 mii de lei și asta impune 5-7% peste costul mărfii. Se dovedește că un frigider ieftin devine mai scump pentru consumator, mai ales pentru cei săraci. Și aș vrea să intervină statul în aceste tarife, de ce? Pentru că legea prevede că tarifele sunt stabilite chiar de asociații, în funcție de costul muncii lor”.

Faptul că activitatea asociațiilor nu este transparentă nu este nici pe placul autorităților, iar Ministerul Mediului promite să efectueze controale în următoarele săptămâni.

„Statul trebuie să controleze prin intermediul Inspectoratului pentru protecția mediului cum aceste sisteme colective, asociații, își îndeplinesc obligațiile. Și respectiv am observat că n-au fost controale. Din anul acesta, vom avea controale la sistemele colective și la asociațiile respective, ca să verificăm cum ei își onorează obligațiile. Cum ating țintele, cum transmit sau cum exportă deșeurile la reciclare peste hotarele țării”, a spus secretarul de stat al ministerului Mediului, Grigore Stratan.

Am luat legătura cu una dintre asociațiile responsabile de colectarea și reciclarea deșeurilor. Juristul acesteia susține că „Taxa Verde” variază de la o asociație la alta, iar costurile sunt mari pentru că în țară nu avem fabrici de prelucrare a deșeurilor.

„Prețul se stabilește reieșind din întreaga logistică pe care o stabilește fiecare asociație. Ele își găsesc singure partenerii externi, își găsesc singure companiile cu care conlucrează, unde transmit toate deșeurile de echipamente electronice. Sunt companii pe care le-au identificat în Polonia sau Germania. Noi le-am identificat în România. Deci respectiv lanțul logistic este mai ieftin la noi, la altcineva este mai scump”, a spus juristul Asociației de colectare a deșeurilor electrocasnice, Vitalșie Toma.

Juristul asociației a nu a vrut să ne spună ce volum de deșeuri exportă, dar a ținut să precizeze că prezintă anual rapoarte la Agenția de Mediu.

Programul Ecovoucher este dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Uniunii Europene pentru a sprijini familiile să-și înlocuiască electrocasnicele vechi cu altele noi, eficiente energetic. Ediția actuală a programului este finanțată de Norvegia. În total, peste 30 de mii de familii au beneficiat de vouchere pentru electrocasnice.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu