Republica Moldova a pierdut în 2024 peste 20 de miliarde de lei din cauza risipei și pierderilor de produse alimentare, aproape dublu comparativ cu 2015. 180 de mii de tone s-au pierdut în timpul transportului, procesării, vânzării, dar cea mai mare parte din motiv că moldovenii cumpără nechibzuit și aruncă mult la gunoi. Arată o analiză a expertului în domeniul economic, Veaceslav Ioniță. Iar specialiștii ANSA avertizează că această risipă este și mai mare în perioada sărbătorilor când moldovenii optează pentru mese copioase.
Conform expertului Veaceslav Ioniță, moldovenii plătesc pentru produse alimentare aproape dublu în comparație cu acum cinci ani, dar scumpirile nu schimbă comportamentul risipitor al moldovenilor.
„Problema risipei în Republica Moldova este cu mult mai gravă decât în alte țări din simplu motiv că noi fiind încă o țară săracă, cheltuielile cu produsele alimentare constituie o sumă importantă din buget”.
Expertul mai afirmă că oamenii din sate cheltuiesc mai mult pentru mâncare comparativ cu cei din orașe.
„Cei mai săraci din sate cheltuie pentru produse alimentare 56 la sută, iar cei mai bogați din oraș cheltuie 27 la sută”.
Veaceslav Ioniță susține că țara noastră va pierde și mai mult din cauza risipei alimentare.
„În 2025 estimăm că total risipa alimentară va fi de 22,3 miliarde de lei. De fapt pierderile alimentare. Dintre care risipa sau produsele alimentare care vor fi procurate de cetățenii Republicii Moldova și vor fi aruncate la gunoi, se ridică la 7,6 miliarde de lei”.
De cealaltă parte, oamenii spun că nu prea aruncă mâncare pentru că cumpără exact cât au nevoie.
„Dar la mine are cine mânca. Noi nu aruncăm nimic. Acum de aruncat ceva, ce scumpete este”.
„Dacă rămâne, noi nu aruncăm, o punem în frigider și a doua zi mâncăm. Nu aruncăm niciodată”.
„Mai puțină. Noi suntem doi moșnegi. Am trecut la castrulele așa”.
Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cetățenii aruncă mai multă mâncare în timpul sărbătorilor, atunci când cantitatea de alimente ajunsă la gunoi este mai mare, în medie, cu aproape 30% față de perioadele obișnuite ale anului. Iar pentru evitarea acestor pierderi, specialiștii ANSA le recomandă moldovenilor să meargă la magazin doar cu lista pregătită, precum și să atragă o atenție sporită la termenul de valabilitate al produselor alimentare.
„În primul rând atunci când vrem să ne pregătim pentru masa de sărbătoare. Ar trebui să elaborăm un meniu măcar. După care să facem și lista de produse alimentare de care o să avem nevoie pentru a prepara aceste bucate. Să atragem atenția că producătorii indică pe ambalaj cât timp putem folosi produsul după ce a fost deschis”, a spus Svetlana Țveț, șeful adjunct Direcția Produse Alimentare ANSA.
Conform datelor din analiza expertului Veaceslav Ioniță, fiecare locuitor al Republicii Moldova aruncă la gunoi, anual, între 70 și 80 de kilograme de produse alimentare. În 2015 Republica Moldova a pierdut 11 miliarde de lei, iar în 2024 20,5 miliarde de lei din cauza risipei alimentare.
Lasă un comentariu