În mijlocul haosului provocat de atacul rusesc asupra orașului Sumî, un copil de doar 13 ani a devenit erou. Kiril Iliașenko a salvat mai mulți pasageri blocați într-un autobuz în flăcări, inclusiv pe mama sa. Fiind rănit, băiatul a reușit să iasă printr-un geam spart, apoi s-a întors și a ajutat alți pasageri să scape din incendiu. Vă avertizăm, urmează imagini și detalii cu impact emoțional.
„Mergeam împreună cu mama, cu autobuzul, la bunica. Ne apropiam către (strada n.r) Bankovksaya. Acolo s-a produs deja a doua explozie. Am căzut, totul era în fum, s-au spart sticlele. Am simțit cum totul cade peste mine, eram tot acoperit cu cioburi. Când am auzit că nu mai cad sticle, m-am ridicat. M-am uitat în jur și am simțit un miros, ca și cum arde ceva. Am înțeles că autobuzul fie arde deja, fie urmează să ia foc, așa că trebuia să ieșim cât mai repede de acolo.”
Oamenii din autobuz erau șocați și nu erau în stare să acționeze, nici măcar să strige după ajutor, povestește băiatul. El a preluat inițiativa în propriile mâini și s-a grăbit mai întâi să deschidă ușa autobuzului, dar fără succes. Singura cale de scăpare era fereastra. Jos, asfaltul era acoperit de bucăți de sticlă. Ca să se protejeze și-a aruncat mai întâi geanta de sport.
„Am sărit din autobuz peste geantă, să nu mă rănesc la cădere. M-am ridicat m-am uitat în jur, după care am deschis ușile din exterior. Am văzut-o pe mama și am început să scot oamenii. Mama avea fața plină de sânge.”
„Trebuie evacuat. I-am aplicat trei garouri. Hai, băieți, luați-i! Aveți grijă, încet, încet. Gata, totul va fi bine, suntem împreună, totul va fi bine.”
„Îi sunt recunoscătoare fiului meu pentru ceea ce a făcut, pentru că ne-a salvat pe mine și pe ceilalți oameni. Pentru că fără el nu am fi ieșit din acel autobuz, am fi ars acolo”, a spus mam lui Kiril, Marina Iliașenko.
Kiril ajuta alți oameni chiar dacă era rănit. A fost lovit în cap de trei schije.
„Am fost rănit de bucăți de metal — nu știu exact dacă din autobuz sau de la o schijă de obuz. Am simțit că m-a lovit în cap și atât. Apoi nu am mai simțit nimic, doar am acționat. După ce am fost verificați de echipajul ambulanței, ni s-a spus că trebuie să mergem la spital. Erau trei schije. Unul din fragmente, cel mare, a fost extras, iar celelalte două, care sunt foarte mici, au pătruns adânc în craniu și nu au putut fi scoase. Cu toate acestea ele nu ar trebui să-mi afecteze viața, așa că nici nu le vor extrage.”
„Colegii de clasă ai lui Kilril îi scriau cu toții, îi mulțumeau. Unul avea bunică acolo, altul mătușă, care datorită lui Kiril au putut să scape, deoarece ușa din spate a autobuzului era blocată. Peste autobuz căzuse un copac care a blocat ușa, de aceea cei care au rămas vii, n-au putut să o deschidă. Toții au ieșit pe cealaltă ușă”, a mai spu mama băiatului.
Kiril este sportiv. El practică luptele libere, iar asta l-a ajutat să deschidă ușile autobuzului, crede băiatul.
„Am simțit că m-a lovit ceva în cap, dar datorită adrenalinei, practic nu simțeam durere. Pur și simplu, impulsionat de adrenalină, am reușit cumva să deschid acele uși. Le împingeam, le forțam, făceam tot ce puteam ca să le deschid.”
Atacul rusesc din 13 aprilie a fost unul dintre cele mai sângeroase asupra orașului Sumî de la începutul invaziei ruse. El s-a produs în ziua în care mulți ucraineni erau în drum spre biserică pentru slujba din Duminica Floriilor. Potrivit autorităților de la Kiev, în urma atacului, 34 de persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, iar cel puțin 117 au fost rănite. Moscova a recunoscut că a lovit orașul Sumî cu o rachetă Iskander, dar susține că a țintit o reuniune a militarilor ucraineni.
Lasă un comentariu