NOUTĂȚI

Poliția a identificat 140 de mii de oameni care au luat mită pentru a vota într-un anumit fel la alegerile prezidențiale

Compus de Redacția STAR

Găgăuzia, raionul Orheiul și municipiul Bălți sunt cele mai vulnerabile regiuni în fața fenomenului de corupere electorală. O spune șeful Inspectoratului General al Poliției în contextul în care în toamnă, urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Viorel Cernăuțeanu menționează că după tentativa de fraudare a prezidențialelor din toamna anului trecut, poliția a aplicat șase mii de amenzi celor care și-au vândut votul în scheme puse la cale de partide pro-ruse, cu sprijinul Rusiei. Numărul sancțiunilor ar putea crește, având în vedere că, în total, 140 de mii de persoane au fost identificate că au dat sau au luat mită.

În perioada alegerilor prezidențiale și a referendumului de anul trecut, polițiștii au semnalat transferul a 39 de milioane de dolari destinați influențării votului. Autoritățile au declarat în repetate rânduri că, tentativele de a influența rezultatele scrutinului parlamentar din toamnă ar putea fi mai agresive.

„Fiecare raion are elemente mai mult sau mai puțin coruptibile sau riscuri de a fi corupție în scrutinele electorale. Lideri sunt Găgăuzia, urmată de Taraclia, Bălți, Orhei, Fălești, Rîșcani. 24:45 Sunt o serie de regiuni în care acest mecanism a luat amploare. Important e ca acum să acționăm, să întreprindem acțiunile nu de a sancționa cetățenii, dar de a curma fenomenul de corupere electorală”, a spus șeful IGP, Viorel Ccernăuțeanu.

Fiecare raion are riscuri coruptibile. Lider este Găgăuzia, Taraclia, Bălti, Orhei, Rîșcani.

Viorel Cernăuțeanu a vorbit și despre așa-zisele pelerinaje la care participă preoți. Unul dintre ele a fost organizat la sfârșitul lunii martie. 19 preoți au mers la Ierusalim, unde s-au întâlnit, printre altele, cu politicianul rus Alexandr Ralnikov, care, în 2024, îi instruia pe clericii noștri, pelerini la Moscova, cum să atragă voturi în favoarea concurenților pro-ruși.

„Cel puțin patru sau cinci deplasări care au fost prezentate drept pelerinaje, cel puțin o parte dintre ele nu s-au încadrat, conform analizelor noastre, nu s-au încadrat sub acest paravan. Nu pot da multe detalii, sunt acțiuni care se desfășoară”.

Amenzile aplicate până acum de poliție pentru fapte de corupere electorală ajung la aproximativ 10 milioane de lei. De menționat că cei care colaborează cu ancheta pot scăpa de pedeapsă. În vară, Parlamentul a aprobat un amendament legislativ care prevede amenzi mai mari pentru corupere electorală. Contravențiile variază între 25.000 și 37.500 lei.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu