NOUTĂȚI

Înghețurile de la începutul lunii aprilie au provocat pagube semnificative în agricultură

Compus de Redacția STAR

Înghețurile de la începutul lunii aprilie au provocat pagube semnificative în agricultură. Specialiștii avertizează că situația este critică, mai ales în pomicultură. În regiunile de vest ale țării, livezile de cais au fost compromise în totalitate. Chiar și soiurile de măr cunoscute pentru rezistența lor au fost afectate, spun fermierii. Aceștia estimează că aproximativ 80% din livezile de sâmburoase din țară au fost compromise.

Agricultorii spun că nici metodele tradiționale de protejare a culturilor împotriva înghețului nu au fost eficiente în fața temperaturilor scăzute de săptămâna trecută, când minimele au coborât până la minus 7 grade Celsius.

„Primul nod, iată el e aici, el e cafenior, spicul la baza lui, restul în general e alb, băieți, iată unde e problema, la grâu e problema”.

„Totul e băț, totul e bârnă, totul e înghețat, să-i dea Dumnezeu să revină, dar nu cred, suprafața e mare”.

Specialiștii spun că anul acesta vegetația a început mai devreme cu aproximativ cinci zile, ceea ce a făcut culturile și mai vulnerabile la îngheț.

„Dacă vorbim despre zona de Sud, la fel chiar și la Cahul avem înregistrate situații foarte negative sunt afectați fermierii în jurul la 60-70%. Una din zonele care nu prea a fost afectate, nu că nu prea a fost, dar în limite mai mici a fost zona Nistreană, dar aici cât de cât mai avem ceva speranțe că vom avea recoltă bună atât de cais cât și de cireși sau alte culturi care au fost sensibile în alte zone pomicole”, a spus decanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului de la UTM, Sergiu Popa.

”La cais, la cireșul devreme, e practic este 100% afectat în zona de nord. Culturile cerealiere au fost afectate, dar se vor face comisii pentru constatarea pagubelor. Se va vedea la roade, pentru că nu poți să spui că, independent de faza de dezvoltare, culturile sunt afectate diferit”, a spus fermierul, Sergiu Stefanco.

Anterior, Ministerul Agriculturii a anunțat că se va întâlni pe 17 aprilie cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil. Totodată, instituția a încurajat fermierii să își asigure culturile, precizând că statul subvenționează cu până la 70% din costul primei de asigurare. În timp ce autoritățile evaluează impactul dezastrului, fermierii cer o intervenție urgentă în sectorul agricol.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu