NOUTĂȚI

Trump suspendă tarifele vamale suplimentare celor nu au răspuns Americii cu măsuri similare

Compus de Redacția STAR

Comisia Europeană a declarat că vrea să dea o șansă negocierilor cu Statele Unite și a răspuns cu aceeași monedă. Executivul european a hotărât să pună pe pauză pentru un termen de trei luni taxele de retorsiune împotriva SUA, pe care le votase cu doar câteva ore înainte ca Trump să anunțe că suspendă, pentru 90 de zile, toate tarifele vamale suplimentare aplicate țărilor care nu au răspuns Americii cu măsuri similare. Singura țară pentru care președintele american nu doar că a menținut taxele, dar le-a și ridicat la un nivel fără precedent, este China.

Mai multe țări, printre care și Republica Moldova, vor fi supuse temporar doar tarifului general de 10%, intrat în vigoare pe 5 aprilie. Scopul acestei pauze, potrivit lui Trump, este de a iniția negocieri privind tarifele cu guvernele statelor vizate. Excepție este China, care a refuzat să cedeze presiunilor Casei Albe și a anunțat, pe 9 aprilie, tarife de retaliere în valoare totală de 84% pentru mărfurile americane importate. Trump a răspuns miercuri cu majorarea taxelor la 125%. Trump și-a argumentat pauza de 90 de zile a tarifelor pentru alte țări decât China, prin faptul că oamenii au început să fie prea „agitați”.

„Ei bine, am crezut că oamenii săreau un pic peste linie. Îi apuca agitația. Deveneau un pic agitați, un pic speriați, spre deosebire de acești campioni (China n.r). Trebuia de luat măsuri (de impus taxe n.r), având în vedere ce se întâmplă cu noi în comerț, nu doar în privința Chinei, deși China a fost de departe cel mai mare abuzator din istorie. China dorește să încheie o înțelegere, doar că nu știu cum să procedeze în acest caz. Este una din chestiile pe care ei nu le cunosc, sunt un popor destul de mândru”.

După zile de cădere continuă și pierderi de trilioane de dolari, după suspendarea taxelor, piața bursieră din SUA a început brusc să se restabilească. Karoline Leavitt, în vârstă de 27 de ani, cea mai tânără purtătoare de cuvânt pe care a avut-o vreodată Casa Albă, a sărit în apărarea taxelor președintelui american și a declarat că aproape toată presa nu a înțeles „arta negocierii” lui Donald Trump.

„Mulți dintre voi din presă ați ratat clar „Arta negocierii”. E evident că nu ați înțeles ce face președintele Trump. Ați încercat să spuneți că restul lumii s-ar reorienta către China, când, de fapt, am văzut efectul opus. În lumea întreagă contactează SUA, nu China, deoarece au nevoie de piețele noastre, de consumatorii noștri și au nevoie de acest președinte din Biroul Oval.”

Țările lumii au reacționat pozitiv la suspendarea tarifelor și au argumentat că măsura deschide calea spre stabilizarea economiei mondiale. Uniunea Europeană, căreia Trump i-a impus taxe de 20 de la sută, deși a votat miercuri să răspundă cu unele taxe vamale de 25% pentru produsele americane, a lăsat o ușă deschisă negocierilor, până la intrarea în vigoare a măsurilor, pentru că își dorește o reducere reciprocă la zero. Joi, Comisia Europeană a salutat decizia SUA de a suspenda pentru 90 de zile tarifele vamale. Executivul european a avertizat însă că „toate opțiunile sunt pe masă”, iar dacă negocierile nu vor fi satisfăcătoare, contramăsurile europene vor intra în vigoare.

„Acesta este motivul pentru care am pledat în mod constant pentru un acord cu tarife zero la zero între Uniunea Europeană și Statele Unite. Uniunea Europeană rămâne angajată în negocieri constructive cu Statele Unite, cu scopul de a realiza un comerț fără fricțiuni și reciproc avantajos”, a reacționat președinta executivului european, Ursula Von Der Leyen..

Președintele Donald Trump a declarat, săptămâna trecută, de facto, un război comercial aproape întregii lumi, impunând taxe vamale drastice pentru toate mărfurile importate în SUA din 185 de țări. Măsura fără precedent introduce un tarif de bază de 10% începând cu 5 aprilie, la care se adaugă taxe vamale suplimentare de până la 49%, care urmau să intre în vigoare pe 9 aprilie. Liderii mondiali au reacționat cu critici dure și au calificat noile tarife drept „o lovitură majoră” pentru economia globală. Analiști consideră că escaladarea războiului comercial ar putea duce la creșterea prețurilor pentru americani și la o creștere mai lentă a economiei SUA, în timp ce unele țări ar putea fi aruncate în recesiune.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu