NOUTĂȚI

În nordul țării a nins abundent și a fost nevoie de intervenția drumarilor. Agricultorii îngrijorați

Compus de Redacția STAR

Ninsori puternice în nordul țării. În raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Rîșcani și Drochia s-a așternut un strat gros de zăpadă. Pe unele șosele, traficul a fost suspendat din cauza poleiului. Administrația de Stat a Drumurilor anunță că a intervenit cu 14 autospeciale și material antiderapant. Șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență.

Polițiștii au anunțat că, pe drumul național M-5, lângă orașul Cupcini, raionul Edineț, circulația a fost oprită. Pe șosea s-a format polei și a fost nevoie de intervenția drumarilor.

Ninsoarea i-a surprins de dimineață și pe locuitorii orașului Edineț.

„Eu am ieșit în oraș pe la ora 6 dimineața, a nins din abundență aproximativ o oră, dar a ieșit deja soarele. Poate în sate poate e mai dificil, dar în Edineț ne-am descurcat, am scos pe teren tehnica specializată”, a spus Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț.

A nins abundent și în raioanele Glodeni și Bălți. Potrivit meteorologilor, tabloul de iarnă la început de aprilie a fost adus de un ciclon din Marea Nordului. Acesta a provocat răcirea vremii în toată Europa de Est. Meteorologii moldoveni spun că vineri, pe timp de noapte, în Bălți se vor înregistra minus 4 grade Celsius. Ulterior, temperaturile vor crește treptat.

„Dacă pentru ziua următoare ne așteptăm la valori termice între 4 și 9 grade Celsius, după data de 16 ele vor crește până la 15-20 grade Celsius. În perioada 10-12 aprilie ne așteptăm la precipitații, acestea vor cădea sub formă de lapoviță și ninsoare”, a spus Ghenadie Roșca, șeful Direcției Prognoze Meteorologice, Serviciul Hidrometeo.

Specialiștii avertizează că temperaturile negative din această perioadă afectează culturile agricole, în special livezile și plantațiile viticole. Pentru a-și proteja pomii de îngheț, agricultorii din nordul țării recurg la fumigații. Aceștia ard paie și frunze uscate la marginea livezilor, creând astfel o perdea de fum care menține căldura la sol.

În același timp, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează fermierii să-și asigure culturile. Ultima ninsoare puternică din aprilie s-a înregistrat în anul 2017. Atunci, a fost decretată stare de urgență în toată țara și s-a dispus mobilizarea armatei pentru lichidarea consecințelor calamității. În urma intemperiei, două persoane au murit, cinci au fost rănite, mii de copaci au fost doborâți, iar zeci de automobile – avariate.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu