Uniunea Europeană își intensifică sprijinul pentru procesul de integrare al Republicii Moldova. În următorii trei ani, mai mulți consilieri europeni vor activa în instituțiile-cheie ale statului pentru a ghida transpunerea legislației naționale la standardele UE. Acțiunea are loc în cadrul proiectului „Moldova este Europa”, în valoare de 18 milioane de euro.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Majeiks susține că proiectul „Moldova este Europa” va spori capacitatea administrativă și instituțională necesară pentru realizarea priorităților prevăzute în Planul de Creștere al Republicii Moldova.
„Astăzi când Republica Moldova este în procesul de aderare această expertiză este foarte importantă pentru țara dumneavoastră pentru a avansa rapid. Astăzi Republica Moldova este în procesul de implementare a Acquis-ul vast care are 160 de mii de pagini”.
În cadrul proiectului, experți europeni vor colabora direct cu mai multe instituții din Republica Moldova precum Cancelaria de Stat, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Energiei, BNM sau CNA.
„Uniunea Europeană oferă un suport consultativ tehnic și schimb de experiență vastă pentru Ministerul Finanțelor. Practic în fiecare domeniu în care activează Ministerul Finanțelor beneficiază d experiența Uniunii Europene. Trebuie să subliniem suportul oferit pentru domeniul transpunerii legislației fiscale, domeniul achiziții. Avem o sarcină foarte importantă ca să fim pregătiți pentru procesul de aderare să pregătim sistemul IT”, a spus ministra Finanțelor, Victoria Belous.
„Spre exemplu gestionarea deșeurilor, calitatea aerului, calitatea apei, biodiversitatea, schimbări climatice. Și aici acești experți vin și ne arată cum au parcurs și alte țări acest proces de transpunere. Să nu facem anumite greșeli pe care le-au făcut aceste țări”, a spus ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
În data de 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În prezent, țara noastră se află în etapa de screening al legislației naționale cu cea a UE. Până acum, Republica Moldova a finalizat screening-ul bilateral pentru trei dintre cele șase clustere: Valori Fundamentale, Piața Internă și Relații Externe. Autoritățile de la Chișinău estimează că întregul proces de screening va fi finalizat până în luna octombrie.
Lasă un comentariu