Peste 20 de fermieri din raionul Fălești au primit echipamente moderne de muls vacile. Donațiile au fost oferite de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cu scopul de a sprijini fermierii în contextul crizelor socio-economice și energetice.
Echipamentele au fost distribuite în satele Pruteni și Hiliuți, unde agricultura și creșterea animalelor reprezintă principalele surse de venit. Selectarea beneficiarilor s-a făcut în funcție de nevoile identificate la nivelul comunităților.
„Am hotărât să furnizăm echipamente în funcție de ocupație a acestor grupuri. Aici, la Fălești, am identificat acele familii care au animale pe lângă casă și au nevoie de ajutor suplimentar și echipamente pentru a face lucrul lor mai simplu, în alte zone ne-am concentrat pe alte produse, cum ar fi creșterea de legume”, a spus reprezentantul adjunct FAO Moldova, Tudor Robu.
Beneficiarii afirmă că echipamentul performant le va ușura munca, va îmbunătăți calitatea laptelui și va asigura respectarea standardelor de igienă.
„Vom economisi timp, dimineața vom dormi mai mult, fiindcă suntem nevoiți să ne trezim vara la 4, 4.30, să reușim să mulgem vacile. Va fi mai igienic și calitatea și randamentul va fi mai înalt”.
„Mult ajută în timp și calitatea laptelui este mai bună, e un lucru foarte bun. Numai că trebuie îngrijite, o să dea soluție la fiecare pentru a-l îngriji, o să-l păstrez”.
„Ne va ușura muncă, în primul rând, mulțumim pentru așa echipamente”.
„Toată lumea de aici are nevoie de așa ceva. Ei trebuie susținuți și ajutați”.
Echipamentele de muls au fost achiziționate cu sprijinul financiar al Elveției, în cadrul proiectului comun FAO-UNDP „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice”. În acest scop au fost alocate aproximativ 300 de mii de dolari.
„Agricultura și agricultorii reprezintă un sector important în Moldova. Există necesități enorme pentru a dezvolta și susține investițiile deja făcute, atât în perspectiva integrării europene, bineînțeles, cât și ca urmare a crizei din Ucraina, care afectează Moldova. Este esențial să îi sprijinim, desigur”, a spus directorul adjunct Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova, Simone Distefano.
În perioada 2022–2025, peste 17 mii de fermieri mici și gospodării casnice din 23 de raioane au beneficiat de semințe de grâu, porumb, lucernă, semințe de legume, tuberculi de cartofi, fertilizanți și furaje pentru animale. Proiectul, lansat în 2022, a fost finanțat cu 2,3 milioane de dolari din partea Elveției și 1,3 milioane de dolari din partea Austriei.
Lasă un comentariu