Numărul persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar este în creștere de la an la an în Republica Moldova, iar cel mai îngrijorător este faptul că tot mai multe femei sunt afectate de acest tip de cancer. Principala cauză a numărului în creștere de bolnavi este fumatul, spun medicii oncologi. Potrivit acestora, 85% dintre pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate, când șansele de supraviețuire sunt mult mai reduse. Deși autoritățile din domeniul sănătății și-au propus să reducă mortalitatea cu 7% până în 2025 prin Programul Național de Control al Cancerului, cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces dintre toate patologiile oncologice.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică CARTON IN 1: În 2024 Republica Moldova a înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu cancer pulmonar 988 cu aproape 300 de cazuri noi mai multe. Iar numărul femeilor diagnosticate cu cancer pulmonar a crescut timp de patru ani cu 30 la sută, cea mai înaltă creștere fiind în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani. O sută 91 de femei diagnosticate cu acest tip de cancer și-au pierdut viața în 2024, în timp ce în 2023 numărul acestora a fost de 179.
Medicii susțin că primele semne apar mult prea târziu atunci când cancerul este în stadiul trei sau patru, cum ar fi tusea persistentă, expectorație cu sânge, dificultăți de respirație, dureri toracice, scăderea în greutate.
„Tabagismul prima cauză care provoacă cancerul bronho-pulmonar, nu trebuie de crezut că țigările electronice nu provoacă sau scad riscul cancerului pulmonar. Fix așa ca și țigările obișnuite provoacă apariția cancerului cu regret tineretul utilizează aceste țigări electronice din vârstă fragedă și consecințele le vom vedea foarte curând, iar mobilitatea prin cancer pulmonar va crește și mai mult. Se depistează tardiv el decurge asimptomatic, adică manifestările pentru cancerul pulmonar nu sunt”, a spus șeful Secției Toraco-Abdominală, Corneliu Prepeliță.
„În imagini avem un pacient în vârstă de 73 de ani depistat o tumoare a locului a plămânului stâng, tumoare destul de masivă în stadiul trei o tumoare mai mare de 5 cm. Pacientul e fumător, pacientul e vârstnic. Tratamentul chirurgical care va fi este înlăturarea plămânului stâng”.
Valeriu Coroșu, a fost diagnosticat cu cancer bronho-pulmonar acum un an. Iar de atunci Institutul Oncologic i-a devenit a doua casă. Bărbatul spune că a fumat timp de 18 ani, iar într-o zi starea sa de sănătate s-a agravat brusc.
„Nu îmi ajungea aer, sută, spută, asta încă din 2023 din decembrie, temperatură am avut, am stat în Soroca în spital tot îmi puneau pneumonie. – Cum vă simțiși acuma? – Acum mai bine, dimineața mai am oleacă de spută și la orice efort fizic respirația e mai grea”.
Pentru Ludmila în vârstă de 42 de ani din Chișinău vestea că are cancer pulmonar a fost ca un trăsnet. A fost supusă unei intervenții chirurgicale, iar acum se simte bine și urmează să fie externată.
,,Plâns emoții, dar mi-am luat inima în dinți și am mers înainte, am doi copii pentru ei trăiesc, sper să fie bine”.
„- Azi e a doua zi după operație, cum te simți? – Normal. – Ai dureri? – Din când în când mai sunt, dar cum erau nu sunt”.
Medicii spun că 20 la sută dintre factorii de risc sunt poluarea aerului, alcoolul, factori genetici, diabetul zaharat, îmbătrânirea populației dar și factori a căror etiologie nu se cunoaște deocamdată.
Avocata originară din Moldova Violeta Gașițoi a fost diagnosticată cu cancer pulmonar în stadiu III în Statele Unite ale Americii. Boala a fost depistată întâmplător, în urma unor investigații pentru o presupusă pneumonie.
„Eu niciodată nu bănuiam că pot să am cancer pulmonar că nu am fumat, am făcut sport și am dus un mod de viață sănătos, am fost foarte activă. Ca să mă asigur că nu este un cancer genetic am solicitat să fac o analiză genetică și s-a constatat că nu e genetic. Ei (medicii)au zis că Cernobîlul era alături și poate ar fi afectat și asta dar eu singură nu am un răspuns”.
Violeta susține că a scăpat cu viață datorită faptului că a urmat tratamentul în America .
„Noi nu avem echipament care să ne asigure că în caz de o criză au posibilitatea să te resusciteze și să te readucă în viață”.
Medicii recunosc că, acum un deceniu, diagnosticarea și tratamentul cancerului pulmonar au fost o mare provocare pentru sistemul medical din țara noastră din cauza lipsei de echipament. Totuși, din 2022, Institutul Oncologic este dotat la cel mai înalt nivel pentru tratamentul tumorilor maligne pulmonare.
Experții în sănătate susțin că medicii de familiile ar trebui să promoveze screeningul pulmonar anual pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, fumătorii activi și cei care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani, prevenind astfel complicațiile pulmonare.
„În controalele de rutină pacienții de pe listă ar trebui să fie și acest moment activ promovat examenul radiologic pentru a depista anumite probleme dar si un cancer în stadii incipiente”, a spus expertul în sănătate, Inga Pasecinic.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, aproximativ 1,8 milioane de persoane își pierd viața la nivel global din cauza cancerului pulmonar. În Uniunea Europeană, Germania se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese cauzate de tumorile pulmonare, cu aproximativ 45.000 de victime anual, urmată de Italia și Franța, fiecare cu aproape 31.000 de decese. La polul opus, Luxemburg înregistrează doar 204 decese anual, iar Islanda are cel mai mic număr de cazuri, aproape 130.
La nivel mondial se estimează că până în 2050 numărul de decese va crește la 3 milioane din cauza numărului mare de fumători si a îmbătrânirii populației.
Lasă un comentariu