Curtea de Apel Nord a anulat vineri decizia primei instanțe prin care interlopul Alexandr Sinigur, zis Sinii a fost eliberat condiționat înainte de termen. Astfel Sinigur revine în penitenciar. Acesta a fost eliberat la sfârșitul lunii trecute din închisoarea în care ispășea o condamnare pe viață, schimbată între timp în 30 de ani de închisoare, însă în scurt timp a fost reținut din nou. Sinigur a revenit în arest, într-un dosar în care este bănuit de un alt omor. Acesta a fost escortat la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale pentru a fi audiat și pus sub învinuire. Eliberarea lui Sinigur din închisoare a provocat reacții aprinse în societate, având în vedere că în 2006, interlopul a fost condamnat pentru crime extrem de grave.
Sinigur a stat o săptămână la libertate, până a fost reținut într-un alt dosar de omor, potrivit purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco. Sinigur, alias Sinii, este considerat unul dintre cei mai periculoși criminali. Înainte să fie prins și condamnat la închisoare, a fost liderul grupării „Iujnaia”. Inițial, a fost prins în 2001, dar după câteva luni de arest, a fost eliberat și a fugit din Moldova. Abia în 2006,a fost din nou reținut și condamnat. Procurorii au reușit să dovedească implicarea lui în mai multe asasinate comise la comandă, așa că interlopul a fost condamnat la închisoare pe viață.
După aproape 20 de ani petrecuți după gratii, sentința a fost modificată din închisoare pe viață, în 30 de ani de pușcărie, în baza legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Ulterior, avocații interlopului au depus în instanță o cerere de eliberarea condiționată înainte de termen. Solicitarea a fost aprobată de Judecătoria Orhei, sediul Rezina, dar decizia nu este definitivă, pentru că Administrația Națională a Penitenciarelor a atacat-o în instanța superioară.
„Suntem încă în proces de investigare și analiză, să înțelegem mai bine dacă cele întâmplate sunt o consecință a cadrului legal normativ sau o consecință a unor acțiuni abuzive de către cei responsabili atunci când au fost examinate aceste cereri. Cred că trebuie să facem o claritate. Dacă vorbim de deținuții pe viață, legea amnistiei nu eliberarea, ci permite posibilitatea, în anumite condiții, comutarea pedepsei la 30 de ani. Procedura de eliberare este separată și, din nou, trebuie întrunite anumite condiții”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Și Iurie Radulov, zis „Babior”, a fost eliberat, după același scenariu ca și Sinigur. Radulov a fost condamnat anterior la închisoare pe viață, pentru crime extrem de grave. Potrivit poliției, Radulov a părăsit teritoriul Moldovei pe 16 martie. Purtătoarea de cuvânt a IGP, Diana Fetco, susține că Poliția nu a primit solicitări pentru a asigura măsuri restrictive în privința acestuia.
De la începutul anului trecut și până acum, pentru 24 de condamnați pe viață, sentința a fost revizuită. Nouă dintre ei au fost eliberați, iar restul au rămas după gratii. Totuși, detenția pe viață le-a fost înlocuită cu 30 de ani de închisoare.
Lasă un comentariu