Amendamentul privind „dezinformarea online”, care prevedea amenzi pentru răspândirea intenționată a informațiilor false în spațiul online a fost retras de pe ordinea de zi a Parlamentului, care urma să-l voteze în lectura finală. Speakerul, Igor Grosu, susține că inițiativa legislativă urmează să fie îmbunătățită. Asta după ce amendamentul dat a fost dur criticat de societatea civilă și de deputați, pentru că ar fi o încălcare a dreptului la libera exprimare.
Autorii proiectului, care sunt deputați PAS, susțin că amendamentul face parte dintr-un proiect de lege, aprobat în prima lectură în decembrie 2024, care vizează combaterea corupției electorale. O prevedere din amendament propunea adăugarea unui articol în Codul contravențional, care se referea la „dezinformarea online”.
..Va trebui să avem discuții mai în detaliu pentru că, stimați ziariști și cei care ne privesc cu proiectul acesta, fără proiectul acesta, dezinformarea nu dispare. Pentru că au fost voci inclusiv din partea societății civile, mass-media. Iată astăzi am discutat și cu colegii din Senatul României la acest subiect. Lucrurile trebuie abordate”.
Deputații din opoziție critică această inițiativă legislativă.
,,Eu consider că dreptul la libera exprimare este un drept fundamental prevăzut în Constituție și în Cartea Drepturilor Omului, de aceea noi trebuie să țin cont de acest lucru. Și trebuie să fim foarte atenți cu aceste noțiuni care se introduc și sunt foarte lacunare”, a spus deputatul BCS, Adrian Albu.
Expertul din cadrul Comunității WatchDog, Valeriu Pașa susține că amendamentul privind dezinformarea online trebuie exclus din legislație.
,,Lupta cu acest fenomen trebuie să fie dusă cu instituțiile statului care trebuie să-și facă treaba. Să prevină finanțarea ilegală a acestor grupuri de dezinformare. El nu va fi funcțional, poliția nu are cunoștințele, capacitățile și atribuțiile firești să investigheze astfel de probleme, de altă parte va deschide spațiul pentru potențiale abuzuri, inclusiv condamnări prin judecată, prin instanțe internaționale”.
Un grup de deputați PAS au propus sancționarea celor care răspândesc intenționat informații false pe internet. Potrivit autorilor, măsurile sunt necesare în contextul în care un raport al Serviciului de Informații și Securitate arată multiple cazuri de dezinformare și imixtiune externă în procesele electorale din Republica Moldova. Inițiativa a stârnit critici dure din partea Centrului pentru Jurnalism Independent, Asociației Promo-LEX, dar și a deputaților. Ei consideră că propunerea afectează libertatea de exprimare și că măsurile ar putea avea consecințe abuzive și disproporționate.
La sfârșitul anului trecut, Parlamentul a votat în prima lectură un set de modificări legislative menite să combată corupția electorală. Inițiativa a fost lansată după ce Curtea Constituțională a semnalat nereguli în alegerile prezidențiale, inclusiv cazuri de corupere a alegătorilor și utilizarea de resurse financiare ilegale. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în septembrie și octombrie 2024, gruparea Șor, cu sprijinul Federației Ruse, ar fi cheltuit peste 39 de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional.
Lasă un comentariu