NOUTĂȚI

VIDEO O afacere de familie care prosperă: Povestea fermierilor din Brăviceni

Compus de Redacția STAR

Într-o perioadă în care viața în sate este tot mai dificilă, există familii care continuă să dezvolte localitățile rurale și să contribuie la economia locală. Familia Caraman din satul Brăviceni, raionul Orhei face agricultură de aproape 30 de ani, specializându-se în cultivarea legumelor în sere. Întreaga familie este implicată în această activitate, de la cei mai tineri membri până la cei mai experimentați. Tradiția familiei este continuată și de fiica cea mare, care, inspirată de părinți, a ales să continue această muncă alături de soțul ei. Pentru a descoperi povestea acestor agricultori dedicați, jurnaliștii ONE TV le-au vizitat gospodăriile și serele.

„Familia Caraman din satul Brăviceni face agricultură de 27 de ani. Au început cu o singură seră, acum au ajuns la 10 sere și un hectar de teren, unde cultivă castraveți, roșii, ardei și alte legume. Produsele pe care le cultivă sunt cunoscute în toată regiunea și sunt căutate mai ales de oamenii din Orhei”, relatează Dementii Cuțevițchi-Negruța, jurnalist One TV.

Dumitru Caraman, capul familiei, spune că din cauza lipsei de muncitori, întreaga familie este implicată în mai multe lucrări.

„Noi creștem în jur de 7-8 mii de fire de roșii, aproximativ 2 mii de plante de castraveți și cultivăm pe un hectar circa 60-70 de mii de plante de ardei. Ne străduim să rotim culturile, astfel încât să avem permanent produse pentru cumpărători. De 27 de ani ne ocupăm de agricultură, iar clienții noștri sunt deja obișnuiți cu produsele noastre, știu că sunt de calitate și vin constant să le cumpere”, spune fermierul.

Într-un singur an, familia Caraman reușește să vândă legume în sumă de 600-700 de mii de lei, acești bani le ajung să-și întrețină familia și să-și dezvolte treptat afacerea.

„La noi sunt implicați toți membrii familiei, inclusiv copiii. În prezent, suntem patru: eu, soția și cele două fiice gemene. Vara, fetele ne ajută la vânzarea legumelor, iar în timpul anului școlar, contribuie pe cât posibil. În vacanțe, sunt alături de noi și ne sprijină la realizarea producției în piață.”

Gemenele Adina și Alina Caraman au 13 ani și încă din copilărie își ajută părinții să cultive legume.

„Îmi place să îi ajut cu tot ce pot. Dacă nu știu ceva, ei mă îndrumă și mă învață. Vara, îi ajut la strângerea recoltelor și merg cu ei la piață. Lucrăm împreună și suntem o familie unită și fericită”, spune Adina Caraman.

„Înainte de sezon, ajutăm la semănat, la udat răsadurile și la îngrijirea plantelor. Încercăm să dăm o mână de ajutor cu tot ce putem”, spune Alina Caraman.

Fiica cea mare a cuplului, Tamara Caraman, s-a căsătorit acum cinci ani cu consăteanul Cristian Mațenco. Cuplul a decis să se ocupe de creșterea animalelor.

„Un alt exemplu de proiect agricol de succes din satul Brăviceni este familia Mațenco. Pornind de la zero, au reușit să crească numărul de animale la 44 de vaci, iar în 2024 să vândă lapte în valoare de 1 milion de lei”.

„Ne dorim să ne extindem, să cumpărăm un mixer pentru furaje și, cu timpul, să construim o fermă nouă și să creștem numărul de animale. Vrem să ne dezvoltăm și să ne asigurăm un viitor aici, acasă. Avem 30 de hectare de teren, dintre care 5 sunt cultivate cu lucernă. Cultivăm și grâu, porumb, punem câte puțin din toate pentru a asigura hrana necesară fermei.”, spune Cristian Mațenco.

Fermierul vinde laptele uneia dintre cele mai mari companii de produse lactate din Moldova. Acesta beneficiază și de subvenții de la stat. În viitorul apropiat, cuplul planifică să producă propriile produse lactate.

„Beneficiem de subvenții de doi ani. Depunem dosarul la AIPA o dată la șase luni, pregătim actele necesare și așteptăm aprobarea. Subvenția pe care o primim este de 2-3 lei pe kilogram de lapte. După ce ne vom extinde ferma, ne gândim să începem producția proprie – brânză, smântână și alte produse lactate.”

În Moldova sunt înregistrate puțin peste 64 de mii de vaci, care acoperă aproximativ 5% din cererea internă de produse lactate. Cu ajutorul diverselor programe de sprijin și subvenții, până în 2027 autoritățile planifică să crească producția de lapte la 40% din cererea internă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu