NOUTĂȚI

Proprietarii unei fabrici de haine au optat pentru energie verde. Fabrica va fi dotată cu panouri fotovoltaice

Compus de Redacția STAR

Energia verde devine tot mai atractivă pentru antreprenorii din Republica Moldova. Este și cazul unei fabrici de haine din Chișinău care a optat să investească în panouri fotovoltaice. Oamenii de afaceri susțin că energia alternativă le oferă nu doar economii, dar și alinierea la standardele europene.

,,Noi producem mărci internaționale în afară de marca proprie. Avem cerințe pentru energia verde. Și în general orice consum reciclabil, tot ce ține de ecologie, deoarece acestea sunt cerințele clientului. În baza certificatului Iso 14000, noi suntem oblicați să avem energie regenerabilă, să sortăm deșeurile, să facem produse reciclabile. Toate chestiile acestea sunt un punct obligatoriu pentru a putea exporta internațional”, a spus proprietarul fabricii, Gheorgeta Mir.

Fabrica de haine a beneficiat și de sprijin pentru trecerea la o sursă de energie de alternativă.

,,Capacitatea panourilor instalate este de 150 de kilowatt și acoperă toată necesitatea întreprinderii. Investiția totală a fost de patru milioane de lei și un milion jumătate a fost acoperit de stat”.

Responsabilii de la Ministerul Energiei susțin că în ultimii patru ani consumul de energie verde a crescut de șase ori. Aceștia își propun să implementeze mai multe programe pentru a promova sursele de energie alternativă.

,,Organizația de dezvoltare a antreprenorialului a acordat și are instrument de retehnologizare prin care se acordă finanțare 50 la sută grant, 50 la sută finanțare proprie către antreprenorii noștri. Numai în 2024 vorbim despre 87 milioane euro care au fost acordate pentru panouri solare, panouri fotovoltaice, colectare solare, turbine de energie eoliană și pentru programe de eficiență energetică”, a spus secretara de stat a ministerului Energiei, Carolina Novac.

Potrivit Ministerului Energiei, capacitatea totală a centralelor electrice regenerabile instalate în Republica Moldova a ajuns la 600 MW.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu