NOUTĂȚI

SUA ar putea trimite trupe militare în Ucraina sau ar putea aplica măsuri economice împotriva Rusiei

Compus de Redacția STAR

SUA ar putea trimite trupe militare în Ucraina sau ar putea aplica măsuri economice împotriva Rusiei, dacă aceasta nu va accepta un acord de pace cu Ucraina, a declarat vineri presei vicepreședintele american J.D. Vance, în timp ce se afla la München unde a început cea mai importantă conferință de securitate. Zeci de lideri mondiali vor dezbate în Germania planul de pace al lui Donald Trump, care se așteaptă să fie dezvăluit în decursul conferinței de două zile.

Totodată, J.D. Vance nu a ezitat să critice Europa, afirmând că „valorile comunității nu mai corespund cu cele ale SUA”. Discursul mult așteptat al vicepreședintelui a lăsat fără răspuns multe întrebări referitoare la planurile lui Trump privind Ucraina.

„Administrația Trump este foarte preocupată de securitatea Europei și consideră că poate ajunge la un acord rezonabil între Rusia și Ucraina. Credem, totodată, că este important ca, în anii următori, Europa să facă progrese semnificative în ceea ce privește securitatea proprie. Însă pericolul de care sunt personal îngrijorat și care amenință Europa nu este reprezentat doar de Rusia și China, ci și de amenințările din interior. ”

Declarația acestuia, conform căreia, SUA ar putea aplica măsuri militare împotriva Rusiei, a stârnit nemulțumiri la Kremlin, care a cerut explicații din partea americanilor.

„Sunt elemente noi ale poziției lor. Nu am mai auzit până acum astfel de formulări. Nu au fost până acum exprimate. Prin urmare, desigur, în cursul contactelor despre care am vorbit, ne așteptăm să primim unele clarificări suplimentare”, a spus Dmitrii Peskov.

Unul dintre momentele culminante ale conferinței este considerat semnarea acordului privind metalele rare ale Ucrainei, dintre Volodimir Zelenski și vicepreședintele american JD Vance. De subtilitățile acestui contract depinde soarta Ucrainei la negocieri. Liderul de la Kiev a părut stresat în timp ce un jurnalist l-a întrebat ce este dispusă Ucraina să cedeze pentru un acord de pace.

„-Partenerii noștri americani spun că calea spre o pace durabilă este un compromis la care trebuie să meargă și o parte și alta. Vorbiți deseori despre ce este gata Ucraina să cedeze, se speculează despre cedarea aderării la NATO, despre renunțarea la recuperarea pe cale militară a teritoriilor pe care le avea Ucraina până în 1991.”

Zelenski a evitat să răspundă direct la întrebare și a declarat că încă nu cunoaște exact despre ce au discutat Trump și Putin. Răspunzând la o altă întrebare, acesta a declarat ulterior că la München nu poate fi semnat vreun acord de pace. Zelenski a argumentat, în glumă, că tot la München a fost încheiat un acord care a permis Germaniei naziste să anexeze regiunea Sudetă, aflată atunci în componența Cehoslovaciei.

„Un acord de pace nu poate fi semnat la München. Pentru că acesta este München. Ne amintim declarațiile care au fost semnate aici. Eu astfel de declarații nu fac. ”

Întâlnirea a avut loc în paralel cu tensiunile diplomatice dintre liderii europeni și administrația Trump, după ce președintele american a discutat direct cu Vladimir Putin despre posibile negocieri de pace, fără a implica Uniunea Europeană. Înaintea deschiderii oficiale a conferinței, noul ministru de Externe al României, Emil Hurezeanu, a avut o întrevedere cu Keith Kellogg, trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Rusia și Ucraina. Potrivit portalului caleaeuropeană.ro. Hurezanu a ținut să scoată în evidență prioritățile României în actualul context geopolitic, și să reafirme rolul României ca aliat de bază pe flancul estic al NATO.

La cea de-a 61-a ediție a conferinței de la Munchen se află și Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit comunicatului de la președinție, în cadrul evenimentului, șefa statului va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre securitatea regională și eforturile de menținere a păcii în Europa.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu