Chișinăul condamnă cu fermitate Moscova, pentru că a lansat drone încărcate cu explozibil care au căzut pe teritoriul țării noastre. Președinta Maia Sandu a precizat că autoritățile vor continua să modernizeze armata astfel încât capacitățile de apărare ale țării să crească. Experții atrag atenția că, de această dată, dronele care au ajuns pe teritoriul țării noastre sunt periculoase și pot transporta până la 50 de kilograme de explozibil la distanțe mari.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a prezentat în plen un filmuleț cu atacul comis noaptea trecută de armata rusă.
,,Aceste drone care au căzut pe teritoriul RM sunt drone lansate de Federație Rusă, stat agresor. Sunt drone care de trei ani ucid zi de zi oameni nevinovați din țara vecină, Ucraina. Condamnăm ferm atacurile aeriene masive ale Federației Ruse asupra Ucrainei și condamnăm încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Foarte mult sper, colegii din stânga, nu la grupările criminale mă adresez, că acolo e clar, în al 12-lea ceas să ne pătrundem de cât e de mare pericolul pe care îl propagă acest stat agresor. Este prima dată când o dronă reală, militară, cu încărcătură explozibilă cade pe teritoriul nostru”.
Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au condamnat Rusia pentru faptul că a lansate aceste drone. Grigore Novac, de exemplu, a întrebat de ce dronele nu au fost detectate de sistemele de monitorizare a spațiului aerian.
,,Eu nu am văzut. Sincer, nu am urmărit, dar dacă este adevărat ceea ce spuneți, sigur că este un lucru regretabil. Doi, nu știu de ce utilajele cumpărate de Ministerul Apărării nu au intervenit cumva ca să elimine acest pericol, pentru a nu survola spațiul aerian al Republicii Moldova. Ele trebuiau interceptate. Avem Ministerul Apărării, ei cu ce se ocupă? Ei vânează vrăbii cu radarele procurate?”.
Moldova a promovat și a făcut totul pentru pace, dar drone și bombe rusești cad și explodează în satele din țara noastră, a subliniat președinta Maia Sandu. Trebuie să recunoaștem că nu avem capacitățile necesare pentru a ne apăra de dronele și bombele ruseștin dar statul va continua să modernizeze armata. Neutralitatea autentică înseamnă să ne putem apăra de bombele unui stat agresor care ajung pe teritoriul nostru, a mai scris Maia Sandu.
Experții atrag atenția că dronele căzute în Moldova pot transporta până la 50 de kilograme de explozibil, la distanțe mari, ce pot ajunge și până la 2500 de kilometri.
,,Situația se poate agrava. Ucraina nu mai poate intercepta toate dronele, iar probabilitatea unor noi accidente crește. Orice politician care refuză să condamne aceste incidente expune Moldova unui pericol și mai mare. Lipsa unei poziții clare este un semnal de slăbiciune”, a spus expertul de la WATCHDOG, Andrei Curăraru.
Expertul militar și fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, spune că Rusia are o tactică specială de a lansa drone asupra Ucrainei. Astfel, Kievul nu reușește să le doboare pe toate.
,,Este un incident destul de grav, dar noi ar fi trebuit să ne așteptăm încă de la începutul războiului de invazie a Ucrainei. Vedem că în ultimii doi ani jumătate se folosesc foarte mult atțt dronele, cât și alte tipuri de rachete. În ultimul an, strategia Federației Ruse s-a schimbat foarte mult în folosirea acestor drone, ei le folosesc, primul fiind cu drone false, foarte ieftine, dar care cer să fie doborâte. Al doilea val este mixt, cele cu dotare militară și alte false și cel de-al treilea rând este complet cu drone cu explozibil”.
Nu este pentru prima dată când fragmente de drone și rachete rusești cad pe teritoriul Moldovei. De fiecare dată, ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe, unde a fost informat că autoritățile moldovene condamnă ferm faptul că Moscova încalcă spațiul aerian al Moldovei. Moscova a negat de fiecare dată orice implicate și a dat vina pe Kiev.
Lasă un comentariu