Cinci milioane 725.000 de metri cubi de gaze naturale au fost livrate în primele trei zile ale lunii februarie în regiunea separatistă transnistreană, care a fost lăsată fără gaze rusești de Kremlin. Livrările au fost asigurate de compania Energocom, conform solicitărilor Tiraspoltransgaz, respectând dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale. Iar liderul separatist Vadim Kransoselski, care inițial a mulțumit doar Comisiei Europene pentru reluarea livrărilor de resurse energetice în regiune, și-a schimbat poziția și a vorbit despre suportul autorităților de la Chișinău, inclusiv a conducerii țării, și le-a mulțumit pentru efort.
,,Pentru restabilirea furnizării gazelor în construcțiile cu multe etaje necesita 2-3 luni pentru ca oamenilor să le fie oferit gaz. Iată de ce pentru presiunea care a fost menținută mulțumesc colegilor moldoveni care au înțeles acest lucru și nu au permis golirea țevei de gaz”.
Totodată, Vadim Krasnoselski a mulțumit pentru împrumutul de gaze oferit de Chișinău.
,,Acest gaz este al companiei Moldovagaz, noi îl vom întoarce, dar avem recunoștință și cuvinte de mulțumire anume specialiștilor moldoveni care au înțeles dificultatea sistemului dificil de transportare a gazelor și acest gaz am început să-l luăm, începând de vineri”.
De asemenea, liderul separatist a vorbit despre ședința Comisiei Situații Excepționale din data de 1 februarie în urma căreia a fost posibilă livrarea de gaze către regiunea separatistă transnistreană.
,,Tuturor care au luat parte la acest proces, inclusiv din partea conducerii moldovenești, vreau să le spun mulțumesc”.
Resursele energetice pentru regiunea transnistreană au fost achiziționate de la bursele din România și Bulgaria, fiind transportate pe coridorul transbalcanic și gazoductul Iași-Ungheni. În acest sens Uniunea Europeană a alocat un ajutor nerambursabil de urgență Republicii Moldova de 30 de milioane de euro, printre care 20 de milioane sunt folosite ca ajutor umanitar pentru regiunea transnistreană și sunt destinate pentru consumatori casnici, școli, obiective sociale.
,,În stânga Nistrului locuiesc cetățenii noștri și astăzi Kremlinul i-a lăsat fără apă, fără electricitate, fără căldură. Ei îngheață. Este la urma urmei creștinește să-i ajutăm cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană s-a oferit să acorde asistență gratis”, a spus Recean.
Celelalte zece milioane de euro sunt folosite de Energocom pentru cumpărarea energiei electrice de la BRM și OPCOM pentru consumul malului drept. În data de 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că UE oferă un pachet de sprijin pentru depășirea crizei energetice, care vizează trei elemente, printre care grantul de 30 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a precizat că acesta vine în contextul în care regiunea transnistreană ,,trece printr-o criză energetică severă deoarece Rusia a decis să oprească livrările de gaze”.
Din 1 ianuarie 2025, regiunea separatistă transnistreană a rămas fără gaze rusești, după ce Ucraina a refuzat să prelungească contractul de tranzit. La rândul ei, Gazprom companie controlată de Kremlin, refuză să livreze gaze în stânga Nistrului prin alte conducte, invocând o pretinsă datorie care nu a fost confirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii.
Lasă un comentariu