Premieră în medicina din Republica Moldova. În Secția de imagistică a Institutului Oncologic a fost inaugurat primul serviciu de diagnostic și tratament combinat. Secția a fost dotată cu ecoendoscop pulmonar și digestiv, ghidat imagistic prin ultrasonografie, pentru diagnosticarea precoce a tumorilor, precum și pentru tratamentul acestora, în special a bolilor pulmonare. De asemenea, secția a beneficiat de un tomograf computerizat și un aparat de radiografie digitală de ultimă generație.
Radiografie digitală cu radioscopie și tomosinteză sunt echipamente avansate care combină trei tehnologii pentru a oferi o gamă largă de opțiuni în diagnosticarea precisă, afirmă medicii imagiști.
,,Investigăm toate sistemele ca cutia toracică, abdomenul, bazinul mic, investigații radioscopice ca stomacului, irigoscopii și sistemul osos. Foarte bine noi la tomosinteză vedem traheia și spațiul paratrahial. în lobul inferior vedem o farmațiune tumorară, conturul bine se vede și dă posibilitatea să punem diagnosticul mai corect”, a spus Igor Gavrilașenco, șeful Serviciului Imagistică medicală.
Institutul Oncologic a mai fost echipat cu un tomograf computerizat multisecțional. Aparatul oferă imagini clare ale tumorilor, ajutând medicii să le detecteze din timp, să evalueze gradul bolii și să aleagă tratamentul potrivit.
,,Achiziționarea acestui aparat la Institutul Oncologic este un pas important pentru institutul oncologic, deoarece anterior instituția nu dispunea de acest aparat și respectiv pacienții erau îndreptați de către medicii specialiști la alte centre din capitală sau din periferie, acum este mult mai comod că unii pacienți pot avea stadii avansate a bolii și însăși momentul de deplasare a acestora devine dificil’‘, a spus Marina Nepotu, medic imagist.
Medicii endoscopiști afirmă că, de multe ori, le era dificil să depisteze cancerul pulmonar din cauza lipsei echipamentului.
,,Înainte pentru stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar, pacienții noștri ajungeau să efectueze și 15-20 de bronhoscopii în condiții de policlinică cu anestezie locală am reușit și am implementat modelul acesta de diagnostic care se realizează prin chirurgia de 24 de ore care oferă pacientului avantaje enorme. Pacientul este internat pentru 24 de ore este investigat și a doua zi pleacă acasă”, a spus Iurii Ivanov, medic endoscopist.
Până în prezent Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, a investit peste 200 de milioane de lei în modernizarea Institutului Oncologic. De asemenea, urmează să fie inaugurate două radioacceleratoare noi, care vor permite institutului să trateze un număr mai mare de pacienți.
,,Aceasta va permite medicilor din acest institut să acționeze rapid, cu soluții rapide și să pacienții să se trateze rapid și să meargă acasă. Unicul lucru care mi-l doresc este ca medicii să aibă multă răbdare, empatie față de pacienții noștri deoarece oncologia este domeniul care atinge toate coardele sunt implicați, nu doar a pacienților dar și a familiilor dar și prietenilor uneori a unei comunități rurale’‘, a spus Ala Nemerenco.
Costul echipamentelor se ridică la 47 de milioane de lei și a fost cumpărat de Guvernul Republicii Moldova și cel al Japoniei.
Lasă un comentariu