NOUTĂȚI

Numărul șomerilor a scăzut anul trecut, ajungând la 18.800 de persoane

Compus de Redacția STAR

Numărul șomerilor înregistrați oficial a scăzut anul trecut, ajungând la 18.800 de persoane, cu aproape opt mii mai puțin față de 2023. Specialiștii explică această tendință prin înăsprirea legislației, care impune controale mai stricte pentru cei care solicită indemnizații de șomaj. Potrivit noilor reguli, beneficiarii trebuie să se prezinte în fiecare lună la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în caz contrar pierd dreptul la bani și pot solicita din nou ajutorul de șomaj abia după șase luni.

,,În 2024, aproape 60 de mii de persoane s-au adresat subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, însă doar 30% dintre aceștia s-au înregistrat ca șomeri. Cei care refuză ofertele invocă salariile mici” a spus Oxana Dulgheri, șef Serviciu Monitorizare ANOFM.

,,Cea mai mare provocare pe care o auzim sau ne este transmisă de către colegii de la subdiviziuni în urma interacțiunii cu persoanele este cu siguranță discrepanța de salariu în primul rând. După care este deci, această discrepanță între cerere și ofertă, despre nivelul de pregătire a persoanelor”.

Specialiștii spun că există posturi vacante în diverse domenii, însă angajatorii se confruntă cu dificultăți în recrutarea personalului. Lipsa dorinței de muncă este o problemă tot mai evidentă. Totodată, mulți moldoveni preferă să lucreze fără contracte legale.

,,Locuri de muncă sunt foarte multe, nu vor să muncească, mai ales tineretul”.

,,Lucrez, dar nu oficial. Am lucrat și oficial. Mai puțin iese”.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri spun că nu găsesc personal, mai ales în agricultură.

,,Noi avem o capacitate de plată, oamenii au alte cerință. Minim trebuie să le plătești 500 lei pe zi. În sat e foarte greu să găsești oameni care au mai rămas și care doresc să lucreze și care au și o discicplină și o dedicare să vină regulat să lucreze”, a spus agricultorul, Victoria Stoica.

Pentru a sprijini persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, ANOFM desfășoară campanii de informare și activități de recrutare, în special în mediul rural. Totuși, mulți moldoveni preferă să își caute de lucru pe cont propriu, utilizând portalurile de recrutare, care înregistrează lunar peste un milion de accesări.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu