NOUTĂȚI

Deputații din opoziție critică fuzionarea PA cu PCCOCS. Potrivit lor, reforma nu va aduce rezultatele dorite

Compus de Redacția STAR

Planul privind fuzionarea Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale stârnește controverse, susțin deputații din opoziție. Potrivit acestora, Ministerul Justiției nu a oferit suficiente argumente care să justifice această reformă, iar o astfel de fuziune ar putea slăbi, nu întări, lupta împotriva corupției.

,,Fiecare procuratură își are domeniul lui de activitate și în opinia mea așa și trebuie să fie. O procuratură nu poate să se ocupe de toate celea. Politicul dacă ar asigura mecanismele de funcționare a acestor instituții și să se limiteze doar la mecanisme. Dar când se încep diferite procese cu Vetting, Prevetting, cine-i șef, cine-i cel mai tare din parcare, atunci asta duce la o stagnare totală la procesul de luptă cu corupția”, a spus Grigore Novac, deputat BCS.

De cealaltă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că în urma acestei reforme, țara noastră va porni carul din loc la capitolul corupție.

,,S-a constat că instituțiile nu au reuși să contracareze, să oprească interferențele din afară, coruperea electorală, care a fost una foarte evidentă. Organizațiile criminale au evoluat, noi vedem o concreștere între crima organizată și corupția politică au trecut frontierele. Riscurile de a nu face nimic era mai mare decât a face ceva”.

Șeful legisaltivului mai spune că cele două instituții nu au reușit să livreze rezultate.

,,Noi am ridicat de vreo 14 sau 15 ori imunități. Pentru unii deputați de vreo 3-4 ori, de parcă era pisică cu 7 vieți. Îi ridici imunitatea și vezi că se plimbă pisicuța prin Parlament, prin țară, iese peste hotare. Dacă mai sunt și alte propuneri de a modifica legislația să le expedieze și noi vom analiza”.

Experții din domeniul juridic avertizează că reforma ar putea duce la un regres, nu la un progres, în combaterea corupției.

,,Măsura nu este clară dacă este compatibilă cu obiectivele și angajamentele pe care deja și le-a asumat Republica Moldova în raport cu UE. Noi susținem orice reformă, atâta timp cât sunt foarte clare obiectivele, etapele de implementare, atâta timp cât nu va afecta eficiența investigațiilor în curs. Noi ne dorim ca orice schimbare de arhitectură să nu fie făcută pentru o anumită persoană, dar să fie făcută pentru a rezolva o anumită problemă sistemică”, a spus Ilie Chirtoacă, directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice.

Iar directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, consideră că autoritățile s-au grăbit.

,, fuzionarea celor două procuraturi specializate reprezintă o măsură pripită, riscantă și nepregătită, care ar putea genera probleme sistemice mai mari decât cele pe care își propune să le rezolve. În acest moment, nu există o fundamentare clară, o analiză de impact asupra capacităților instituționale și riscurilor”, a scris Iulian Groza pe pagina sa de Facebook.

Decizia de comasare a Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a fost anunțată, miercuri, 29 ianuarie de către ministra Justiției, Veronica Moraru-Mihailov. Potrivit acesteia, dosarele gestionate de cele două instituții urmează să fie transferate unei noi Secții pentru combaterea corupției politice și spălării banilor, care va activa în cadrul Procuraturii Generale.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu