Mai mulți oficiali și politicieni din Moldova au adus un omagiu victimelor Holocaustului, marcând 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau. Președinta Maia Sandu s-a alăturat, luni, celor 30 de lideri mondiali prezenți la ceremonia comemorativă desfășurată în Polonia.
,,La Auschwitz-Birkenau, am simțit povara istoriei și datoria noastră față de viitor. Am pășit într-un loc unde peste un milion de vieți au fost curmate din cauza urii și a lipsei de umanitate. La 80 de ani de la eliberarea acestui lagăr al groazei, să nu permitem ca aceste lucruri cumplite să fie uitate sau negate. Să promovăm toleranța, respectul și grija pentru cei din jur, a precizat șefa statului’‘, a scris șefa statului.
Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că evenimentele tragice ale Holocaustului nu trebuie date uitării.
,,Nimic nu justifică omorârea unor oameni, doar din cauza apartenenței lor religioase sau etnice. Evenimentele de acum 80 de ani arată cât de periculoasă este inocularea sentimentului de ură față de semeni”.
Premierul Dorin Recean a scris pe pagina sa de Facebook că ,,aceste tragedii cumplite ne reamintesc că răul poate prinde rădăcini atunci când intoleranța, ura și indiferența sunt lăsate să se manifeste. Nu putem permite ca istoria să se repete. Datoria noastră este de a păstra vie amintirea celor care au pierit, dar și să formăm generații care să înțeleagă ce înseamnă toleranța, respectul și grija față de semeni”.
Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a subliniat că memoria acestei tragedii este o responsabilitate colectivă.
,,Amintirea acestei tragedii, nu este doar o datorie morală este o responsabilitatea pe care o împărtășim cu toții. Niciodată nu trebuie să permitem ca ororile dezlănțuite de regimul nazist să dispară în uitare”.
Holocaustul rămâne una dintre cele mai întunecate perioade din istoria umanității, a spus ministrul Culturii., Sergiu Prodan
,,Este un moment în care ne amintim nu doar de suferința inimaginabilă a milioanelor de evrei, romi sau alte grupuri marginalizate, ci și de responsabilitatea noastră colectivă de a învăța din trecut”.
Cu un mesaj a venit și președintele PSRM, Igor Dodon, care a subliniat, într-o postare pe o rețea de socializare, importanța păstrării memoriei istorice și a garantării drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova, indiferent de limbă, naționalitate sau religie.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, șase milioane de evrei au fost uciși în Europa de regimul nazist.
Lasă un comentariu