NOUTĂȚI

Lucrările de construcție a liniei Vulcănești-Chișinău au fost finalizate în proporție de 49 la sută

Compus de Redacția STAR

Lucrările de construcție a liniei aeriene de transport electric Vulcănești-Chișinău au fost finalizate în proporție de 49 la sută. Linia urmează să conecteze stația de distribuție românească din Isaccea cu stația din capitala Moldovei. Pentru a se încadra în termenele anunțate, numărul muncitorilor pe șantiere va fi suplimentat, anunță responsabilii de proiect. Acum energia electrică vine prin Ucraina și regiunea transnistreană. După construcția noii linii, curentul electric va ajunge de la Vulcănești direct la Chișinău.

În prezent, muncitorii lucrează la fundațiile pentru stâlpii liniei de înaltă tensiune și la modernizarea stației de transformare din Chișinău.

Construcția liniei aeriene de transport electric Vulcănești-Chișinău și a infrastructurii necesare, care are scopul de a conecta sistemele energetice din capitala Moldovei și din România, este aproape pe jumătate finalizată. De exemplu, după aproximativ 10 luni de lucrări, au fost instalate deja 190 din cele 500 de fundații necesare pentru stâlpi, iar 30 dintre aceștia sunt deja pregătiți pentru montare.

În pofida condițiilor meteo dificile și a reliefului terenului, muncitorii continuă lucrările conform graficului, a anunțat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

,,Ați văzut cum am ajuns aici. Drum de țară, dacă condițiile climaterice vând, ploaie, ninsoare este altfel îngreunat accesul. În plus bine, acum sântem pe o porțiune de teren câmpie practic, dar sunt reliefuri mai complicate: deal, vale, râpă, păduri cum spuneam și tehnologic este altfel. Urmează din februarie să fie suplimentate forțele de muncă aici pe șantier de construcții ca să avanseze mai rapid”.

,,Lucrările se efectuează în conformitate cu planul agreat cu contractorul, chiar și în timp de iarnă în dependență de condițiile climaterice anumite lucrări sânt în desfășurare. Dacă condițiile climaterice ne permit, deci deja de săptămâna viitoare sau peste o săptămână vor continua și alte lucrări cum ar fi aceleași fundații, vom relua lucru pentru construcția de fundații”, a spus Ruslan Surugiu, director UCIPE.

În paralel cu instalarea stâlpilor, se desfășoară lucrări de construcție și la stația de distribuție de lângă Chișinău, unde sunt implicați aproximativ 50 de muncitori.

,, Șantierul este împărțit în 3 sectoare – sectorul 400 celulii 400 kW, unde va fi conectată linia electrică, care se construiește acuma. Sectorul autotransformatorului, care este format din 4 unități și sectorul izolației de distribuție 330, care va conecta acest autotransformator și aceasta linie cu instalația existentă în stație”, a spus Sergiu Carmanschi, directorul tehnic al Întreprinderii de Stat Moldelectrica.

Borosan a explicat că extinderea și modernizarea stației sunt parte obligatorie a infrastructurii necesare pentru conectarea sistemului energetic din Chișinău la cel românesc.

,,Pentru ce ne trebuie aceasta tensiunea fiindcă la distanții mari energia electrică este importată cu tensiunea înaltă 400 kW. Linia este prelungirea întreconectorului din România Isaccea-Vulcănești până la Chișinău. În Uniunea Europeană standartul de tensiune este de 400 istoric, în fosta Uniunea Sovietică tensiuni erau 330 kW, iată de ce este necesară extinderea acestei stații cu montarea acestui echipament”.

Linia aeriană de tensiune înaltă, cu o lungime de 158 de km, va conecta Vulcăneștiul cu Chișinăul. Aceasta va traversa localitățile Taraclia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni, UTA Găgăuzia și comuna Băcioi. Costul lucrărilor este de 27 de milioane de euro, iar finanțarea a fost acordată în cadrul proiectului de dezvoltare a sistemului energetic din Moldova, care are un cost total de 61 de milioane de euro.

Din 1 ianuarie, nu mai cumpărăm energie electrică din regiunea transnistreană, iar necesarul este acoperit din importuri. În acest context, proiectele precum linia Vulcănești – Chișinău sunt extrem de importante.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu