Noi detalii despre schema de evitare a sancțiunilor impuse Rusiei de SUA, cu implicarea oligarhului fugar Ilan Șor. Potrivit jurnaliștilor de la „Bloomberg”, Ilan Șor a fondat companii intermediare, inclusiv împreună cu Promsvyazbank, care se află sub unele dintre cele mai dure sancțiuni ale Americii, pentru a ajuta afacerile rusești, care se confruntă cu întârzieri în plățile transfrontaliere din cauza sancțiunilor occidentale, să ocolească obstacolele și penalitățile suplimentare.
Astfel, conform aceleași surse media, Ilan Șor, împreună cu Promsvyazbank, a lansat în luna septembrie, compania A7 care se prezintă ca un facilitator al plăților transfrontaliere. Potrivit documentelor, Ilan Șor deține 51% dintre acțiuni, iar Promsvyazbank – 49%. A7-Agent, o subsidiară a acestei companii, este condusă de Ilan Șor, conform documentelor de înființare, care arată că activitățile acesteia includ servicii financiare, comerț angro și asistarea în schimbul de combustibili, metale și produse chimice. Firma oferă și produse derivate, precum și consultanță.
O altă entitate, care își are sediul în centrul Moscovei, în clădirea alăturată A7-Agent, a fost înființată de oligarhul Șor, împreună cu corporația de stat rusă VEB.RF, care este inclusă pe lista mai multor sancțiuni occidentale. Mai exact, Exim International, care include 75% din acțiunile fugarului, se descrie ca un „parteneriat public-privat pentru a sprijini operațiunile de export-import.” În acest context, pe 15 ianuarie, SUA au sancționat Banca Keremet din Kirghizstan, acuzând-o că facilitează tranzacțiile transfrontaliere pentru Promsvyazbank și menționând că Ilan Șor a fost „implicat în discuțiile” legate de „rolul” său în această schemă. Ilan Șor, precum și Promsvyazbank, fie nu au răspuns, fie au refuzat să comenteze.
PSB, banca rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru sprijinirea armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei, a fost folosită de Ilan Șor și pentru a mitui moldovenii în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional din toamna anului trecut din Republica Moldova. Potrivit structurilor de drept, rețeaua masivă de cumpărare de voturi orchestrată de Ilan Șor a fost elaborată de serviciile speciale rusești. Ilan Șor, care este principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde de justiția de la Chișinău la Moscova. În luna aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, sentința fiind menținută de magistrații Curții Supreme de Justiție. Acesta neagă acuzațiile.
Lasă un comentariu