NOUTĂȚI

De la începutul anului, prețul de import al energiei electrice a fost, în medie, de 126,75 euro/ MWh

Compus de Redacția STAR

În primele 20 de zile, pentru energia electrică de import Moldova a plătit, în medie, 126 de euro pentru un megawatt/oră. Cheltuielile de achiziție sunt acoperite de tariful achitat de consumatorii finali. Experții spun însă că nu trebuie să ne relaxăm. Pe bursă, prețurile sunt foarte volatile.

De exemplu, în perioada 1 – 20 ianuarie, am procurat energie electrică la prețuri care au variat între 130 și 293 de euro pentru un megawatt/oră, atrage atenția membrul consiliului de administrație al Energocom, Alexandr Slusari. El mai precizează că tendința nu este deloc îmbucurătoare. De menționat că până a importa curent electric din România, Moldova îl cumpăra din regiunea transnistreană, la un preț mai mic decât cel de piață – 60 de euro pentru un megawatt/oră.

,,Din păcate, dacă Guvernul nu va lua unele măsuri, eu sunt pesimist și cred că ne putem aștepta la creșterea în continuare a prețului de achiziție. În primul rând, a prețurilor de import de pe bursă, ceea ce ar influența prețul mediu. În luna ianuarie, sper foarte mult că noi nu depășim plafonul de 140 – 145 de euro mediu, dar în luna februarie nu este atât de optimistă”.

În această lună, 60 la sută din necesarul de energie electrică a fost importat. 30 la sută a fost produs la centralele de termoficare urbane de la Chișinău și Bălți și restul de 10 la sută, de parcurile eoliene și fotovoltaice. Din primăvară, CET-urile nu vor mai produce agent termic și, în consecință, nici energie electrică. Așa că ar putea apărea un deficit semnificativ.

,,Pentru ca noi să nu ne pomenim în situația neplăcută în care vom lua multă energie scumpă la preț de avarie sau vom fi nevoiți să trecem la deconectări în evantai, de urgență trebuie procurate central electrice mobile, modulare. 02:48 Am văzut în ultima decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale e prevăzut să se ia vreo zece central modulare de vreo 10 Megawatt, asta e 100 de Megawatt, dar nu e suficient. Noi avem nevoie de 500 de Megawatt”, spus expertul Sergiu Tofilat.

Astfel, în primăvară, ne-am putea pomeni în situația de a importa mai multă energie la prețuri mari. Alexandr Slusari spune că și acest scenariu poate fi evitat. Acum, România achită o taxă pe emisiile de dioxid de carbon generate din producția de energie electrică, așa cum fac și restul țărilor din Uniunea Europeană. Dacă România ar fi derogată de la această taxă, atunci Chișinăul ar putea cumpăra curent electric mult mai ieftin din România. Slusari spune că anume Guvernul moldovean trebuie să negocieze această scutire. O solicitare în acest sens a fost făcută, dar Comisia Europeană nu a fost de acord.

,,Tendința, din păcate, nu este una îmbucurătoare. În ultima săptămână văd o creștere substanțială a prețului la energie electrică pe bursa OPCOM. De aici noi achiziționăm undeva 25 – 30 la sută din volum. Mi-e teamă că tendința este spre majorare, cel puțin volatilitatea este una imensă. Noi am procurat energie electrică de la 130 până la 293 de euro per MW/h pe bursă”.

,,Această taxă de carbon practic dublează prețul energiei electrice. Este posibilitate și noi ne-am adresat, domnul prim-ministrul a adresat scrisoare către Comisarul european pentru climă, domnul ministru a Energiei din România a adresat scrisoare către Comisarul european pentru climă să găsim un mecanism excepțional de a exclude această taxă de carbon, iar la moment nu este încă un mecanism identificat”, a spus Constatntin Borosan, secretar de stat al Ministerului Energiei.

Până la 1 ianuarie, Chișinăul cumpăra energie electrică produsă în stânga Nistrului. Prețul de achiziție era de 60 de euro per MWh, mult mai mic decât cel de pe piețele europene. Astfel, a fost necesară majorarea tarifului, cu 75 la sută în centrul și sudul țării și cu 65 la sută, în nord.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu