O colecție impresionantă de artefacte, manuscrise, cărți, picturi, timbre și alte obiecte care reflectă opera și viața celui considerat „Luceafărul literaturii române” a fost expusă la Muzeul Național al Literaturii Române din Capitală. Expoziția „Peste nemărginirea timpului” face parte din seria evenimentelor dedicate celebrării Anului Mihai Eminescu în Republica Moldova.
,,Această bogăție culturală care a fost lăsată nouă moștenire trebuie să fie promovată la nivel național, atât în bibliotecile noastre, atât în școlile noastre, cât și la nivel internațional”, a spus Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Culturii.
,,Oferim posibilitatea să se facă lecții cu elevii aici, să se întâlnească cu scriitorii. Dacă dorește cineva să ne spună că vor să se întâlnească aici cu poetul cutare în acest spațiu, organizăm lucrurile acestea cu plăcere”, a spus Maria Șleahtițchi, directorul muzeuluil Național al Literaturii Române.
,,Avem și lucrări foarte serioase, pictori de mare valoare, cum este Mihai Grecu, Gheorghe Vrabie, Igor Vieru, mari graficieni care au făcut grafica lor, ilustrații la cărțile lui Eminescu”, a spus Nicolai Curoșu, pictor rafician.
Printre primii vizitatori ai expoziției s-au numărat Ion Hadârcă, vicepreședintele Academiei de Științe din Moldova, scriitorul Vladimir Beșleagă și actrița Ana Bunescu-Leancă.
,,Nu ne-am întors spre Eminescu, nu ne-am întors spre trecut prin Eminescu, dar, dimpotrivă, spre viitor, pentru că Eminescu este un poet care vine”.
Expoziția aduce și reinterpretări artistice ale poeziei eminesciene. Inspirată de versurile „De ce nu-mi vii”, artista Victoria Botnari a realizat un tablou care surprinde atmosfera poeziei.
,,Sunt reprezentate acele rândunele care zboară, această toamnă, frunzele și acea lumină pe care o reflectă domnișoara pe care o descrie Eminescu. Însuși expoziția e plină de farmec și acelea tonuri calde de a vedea cine a fost acest scriitor, cum îl văd mai multe persoane”.
Expoziția va fi deschisă vizitatorilor pe tot parcursul anului 2025, oferind iubitorilor de cultură ocazia de a descoperi moștenirea literară a marelui poet.
Lasă un comentariu