Decizia Băncii Naționale a Moldovei de a majora rata de bază cu 2 puncte procentuale, va duce la scumpirea creditelor, inclusiv a celor ipotecare, avertizează experții economici. Deși măsura are ca scop reducerea inflației, aceasta va descuraja accesul la credite, încetinind creșterea economică.
Unii locuitori ai Chișinăului spun că încearcă să evite să ia împrumuturi din cauza costurilor ridicate.
,,Crediturile ăstea îs foarte scump și să retras pe mult timp. De 2 ani, 24 de luni, 36 de luni. – Și e greu de plătit un credit? – E foarte greu. – De ce e foarte greu? – Că-i procentul e foarte mare”.
,,Încerc să gestionez mijloacele care îmi vin lunar și cumva le destribui în așa mod, ca să am… Mai bine să am rezerve, decât să fiu în datorie”.
,,Eu le evit creditele. Le evit, ne străduim să trăim după posibilitățile. – Dar de ce încercați să evitați, adică credit e scump la noi? – Am eu așa o convingere, că mai bine să nu iau credite pentru că pe urmă porți răspundere și situații diferite în viața”.
Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că din cauza scumpirii resurselor energetice, inflația din țara noastră a crescut brusc, iar pentru a o reduce, Banca Națională a decis să majoreze rata de bază. Acest lucru va duce la creșterea costului creditelor, făcând astfel „banii mai scumpi”.
,,Scumpirea care a făcut-o în prezent BNM ratei de bază ne va aduce la o creștere dobânzelor credit-ipotecare cu 1 punct procentual de la 6,9% actual la 7,9% în următoare luni. Asta nu are loc imediat dar s-întâmplă în timp. Astăzi un credit ipotecar este luat în mediu la 1,3 mln de lei, ceea ce înseamnă că efectul politicei-monetare a BNM va însemna scumpirea creditelor cu 13 mii de lei anual pentru plata dobânzelor majorate”.
Impactul va fi resimțit nu doar de cei care vor să contracteze un împrumut, ci și de cei care au deja credite cu dobândă variabilă, spune analistul economic Marin Gospodarenco.
,,În același timp pentru cei care deja au credite ipotecare cu dobânda variabilă, ratele ar putea crește afectându-le bugetele de familie. Pe termen mediu aceste poate reduce activitate pe piața imobiliară și ceea ce ar putea avea și un efect de domino asupra sectorului construcțiilor și a industriilor conecte”.
În plus, scumpirea creditelor de consum va afecta în special familiile vulnerabile, care depind de împrumuturi pentru necesitățile zilnice.
,,Pe de o parte majoararea ratei de baze este necesar pentru a controla inflația care poate afecta puterea de cumpărare și respectiv poate destabilia economia pe termen lung. Pe de altă parte aceasta politica restrictivă poate înceteni creșterea economică pe termen scurt prin reducerea investițiilor și consumului. De asemenea costurile mai mare a creditelor pot afecta negativ întreprinderile, în special IMM-uri, care depind de finanțarea externă, pentru capital de lucru sau chiar pentru extinderea. Astfel economia poate întra într-o perioadă de încetenire”.
Banca Națională a majorat rata de bază cu două puncte procentuale, de la 3,6 până la 5,6 la sută. Decizia vine ca răspuns la evoluțiile economice interne și externe. Mai exact, creșterea tarifelor la gaze naturale, energie electrică și termică alimentează inflația, iar pe plan extern persistă tensiuni geopolitice și presiuni inflaționiste. Ultima dată, rata de bază a fost modificată pe 7 mai.
Lasă un comentariu