NOUTĂȚI

Rusia vrea să ne împingă într-un scenariu de conflict, dar Chișinăul nu va accepta jocul Kremlinului, susține Recean

Compus de Redacția STAR

Federația Rusă vrea să ne împingă într-un scenariu de conflict, dar Chișinăul nu va accepta jocul Kremlinului. Este anunțul premierului Dorin Recean, după ce așa zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, revenit recent din Moscova, a anunțat că Rusia va relua livrările de gaze către regiunea transnistreană, dar volumele nu vor permite centralei de la Cuciurgan să producă energie electrică și pentru malul drep al Nistrului. Krasnoselski nu a putut spune de când vor fi reluate livrările și nici pe ce rută, dar a precizat că regiunea transnistreană va primi gaz gratis, sub fomră de așa-zis ajutor umanitar.

,,Obiectivul final este destabilizarea în regiune și ea se întâmplă deja, destabilizarea în zona de securitate, după care destabilizarea în toată țara. Ca și obiectiv final este o administrație pro-rusă aici la Chișinău. Și cu această administrație pro-rusă va fi facilitată creșterea prezenței și consolidarea prezenței militare a Rusiei în stânga Nistrului. În condițiile în care se pregătește acest spațiu informațional să vină un salvator să dea gaze pentru criza umanitară”, a spus Dorin Recean.

Gazprom are un contract care obligă compania să livreze gaze naturale în stânga Nistrului. Concernul rus a încălcat însă aceste clauze după ce Kievul a interzis tranzitul de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei. De menționat că Rusia putea folosi o rută alternativă, prin Turcia, dar nu a făcut-o. Chișinăul nu exclude posibilitatea de a acționa în judecată compania Gazprom, controlată de statul rus.

,,Guvernul este acum în proces de identificare a unei liste de potențiali avocați care să asiste în Republica Moldova în acest proces, dar și în procesul de recuperare a activelor energetice preluate într-un fel sau altul de către Rusia”.

Experții spun că rușii au avut din start o strategie clară: de a-i sacrifica pe locuitorii regiunii transnistriene, de a-i lăsa să înghețe și apoi, de a veni cu o așa-zisă soluție salvatoare. Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, precizează, că din păcate, autoritățile Chișinăului nu au prevăzut acest lucru sau, cel puțin, nu au făcut suficient pentru a-i împiedica pe ruși să-și ducă planul până la capăt.

,,Tot ceea ce s-a întâmplat anticipând cu 1 ianuarie 2025 era cert că se va întâmpla, încă acum un an cel puțin. Acum Moscova ne joacă pe degete și arătăm slabi, de fapt așa și suntem. De fapt Moscova face ce vrea pe 11% din teritoriul Republicii Moldova într-o întreagă regiune. Nu avem decât să urmărim și să dăm din cap și să acceptăm ca Moscova să ne rezolve problemele pe care tot ea le-a creat”.

Chișinăul a încercat să prevină criza umanitară din regiunea transnistreană. La sfârșitul anului trecut, fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a mers în Rusia și s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Atunci, rușii au condiționat continuarea livrărilor prin achitarea unei pretinse datorii a Moldovagaz, în valoare de 710 milioane de dolari. Datorie care NU a fost recunoscută de un audit internațional. După ce locuitorii din stânga Nistrului au rămas fără încălzire și au început să se confrunte cu pene de curent, Chișinăul s-a arătat deschis să trimită ajutoare umanitare în regiune. Separatiștii au refuzat ajutorul.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu